Inspirationshjørnet

Her finder du anmeldelser og anbefalinger af bøger og andre medier for børn

Børnebibliotekaren anbefaler gode bøger mm.

Følg med her, så får du personlige læsetips fra en børnebibliotekar på Haderslev Bibliotekerne.

Boganmeldelse

Boganmeldelse af Catherine Leblancs billedbog ”Hvordan bekæmper man mørke tanker”

Catherine Leblanc har skrevet denne fine billedbog med det meget alvorlige emne ”mørke tanker”. Bogen henvender sig især til børn fra 4 år og deres forældre.

Hun indleder den med, hvordan mørke tanker kan overtage ens hoved og helt tage pusten fra en.  Med udgangspunkt i forskellige situationer i ens liv, hvor mørke tanker kan opstå, formår hun på en rigtig fin måde at fortælle, hvad man selv kan gøre, for at bekæmpe dem.

For at gøre de abstrakte mørke tanker konkrete, er de blevet omsat til små, ikke alt for uhyggelige monstre i flotte illustrationer fra Roland Garrigues hånd.

Bogen er endnu et samarbejde mellem de to, og den femte i serien om, ”Hvordan bekæmper man…”

Jeg kan på det varmeste anbefale denne billedbog af Catherine Leblanc til alle, som kunne have brug for at arbejde med bekæmpelse af mørke tanker. Dens budskab må siges at være, at ingen kan sige sig fri for mørke tanker, men alle kan selv gøre noget for, at de mørke tanker ikke skal overtage ens hoved.

Anmeldt af Bibliotekar Tanja Szaryk Hansen

claus

Rex Dexter og de stendøde dyr af Aaron Reynolds

Drengen Rex Dexters fødselsdag nærmer sig og mere end noget andet i verden ønsker han sig et kæledyr - ikke et hvilket som helst kæledyr, men en hund. Desværre for Dexter har han en lidt uheldig forhistorie i forhold til kæledyr, han er nemlig virkelig dårlig til at holde dem i live. Dexter er dog en meget optimistisk dreng, der er overbevist om, at han nok skal få sine forældre manipuleret til at give ham en hund. Hans ekstreme optimisme giver dog problemer, særligt da han er overbevist omat han kan vinde i spil over en mystisk maskine, der ligner døden. Man skal ikke langt ind i historien, før Dexter begynder at blive hjemsøgt af døde dyr. De døde dyr er ikke særligt uhyggelige, men de har nogle rigtig sjove personligheder. Fælles for disse dyr er, at det ikke virker til, at de er døde af naturlige årsager. Bogen er først og fremmest en rigtig sjov bog, men den har også et lille krimielement, idet Dexter forsøger at opklare, hvorfor så mange dyr dør på mystisk vis i hans by.

I rosens midte

Resumé: Stefan og hans far holder jul hjemme i Stockholm. Men der er ikke en almindelig jul, der er derimod en rigtig trist jul. Det er nemlig den første jul uden hans mor. Hun begik selvmord kort før jul, og Stefan kan ikke forstå hvorfor.  

Under juletræet finder Stefan en gave fra ”hans mors ven”, og i gaven er der et forstørrelsesglas. Han går naturligvis på jagt i hjemmet efter ledetråde, og han finder nogle gamle breve fra hans mor til sin far. I et af brevene finder han en tegnet rose, med en besked skrevet med bittesmå bogstaver. Det kaster et nyt lys over hans mors død- måske var det slet ikke et selvmord?! 

Stefan vælger at lede efter nye spor, som hans mor har lagt. Han opdager hurtigt at han bliver forfulgt undervejs, og at de personer helt sikkert har noget med hans mors død at gøre.  

Pludselig bliver han nervøs for om han selv er i fare nu- bliver han måske den næste? 

Emner:  Spænding, krimi, selvmord, savn.  

Egner sig til: En læser i 5-6. Kl, der elsker krimi, mysterie og spænding. 

Genre: Blanding af krimiroman og tegneserie! 

Sværhedsgrad: letlæselig og overskuelig.  

Bonus: Helt klart bogens flotte illustrationer og tegneserieagtige opbygning! 

Lånes som lydbog/ E-bog: Desværre ikke som E-bog/ Lydbog (muligvis grundet bogens flotte opbygning, der er en del af oplevelsen).  

Antal sider: 130 sider. 

Andre bøger af samme forfatter: Lasse og Majas detektivbureau 

Kærlighed eller gys? Læsetips til de store børn 12+

Mission feriekys

Siri er helt vild, for hun er lige blevet inviteret til fest hos den lækre Valde. Men samme aften overrasker hendes forældre Siri og hendes søskende med en ferie på Gran Canaria for hele familien og de skal afsted på lørdag, hvor hun jo skulle til fest. Siri har dog ikke noget valg og må tage med sine forældre og lillebror Sigurd og storesøster Sara ned i varmen. For at overleve iværksætter Siri sin hemmelige misson om at forandre sig fra nørde-Siri til lækre-Siri og få et feriekys på gran Canaria. Men allerede på flyet løber storesøster Sara med al opmærksomheden fra den lækreste dreng Siri og Sara længe har set. Veninden Nete på at sende gode råd hjemme fra Danmark om, at Siri skal prøve at efterligne Sara. Men måske er det bedst bare at være sig selv og ikke kun gå efter den lækreste fyr? Siris mission giver i hvert fald oplevelser og pinlige situationer for Siri og man kan ikke lade være med at grine, mens man læser om hendes hemmelige mission. Kan læse fra 11 år. Læs også ”Mission kærlighedskys” og ”Mission kærestekys”.

Tempus fugit

Victor har det ikke nemt. Han har svært ved at sige fra og sætte grænser, og det udnytter klassens tyran Caspar på det groveste. Samtidig er Victor forelsket i klassens skønne Mathilde, som bare ikke værdiger ham et blik. Men Victor har heldigvis et lille gemmested ude i skoven, et gammelt faldefærdigt skur, hvor han tager ud, når det hele bliver lidt for meget. En dag ryger Victors fod dog igennem gulvbrædderne ude i skuret og herunder finder han et magisk ur, der ændrer alt. Pludselig bliver han i stand til at forudse begivenhedernes gang, og derved kan han ændre situationerne til sin egen fordel. Men da han prøver at tage magten over liv og død, finder han langsomt ud af, at skæbnen måske ikke er til at ændre, og at nogle ting faktisk er forudbestemt og ikke skal pilles ved. En spændende letlæst og ikke så lang historie, der kan læses fra 12 år. Læs for øvrigt også forfatter Kenneth Bøgh Andersens andre bøger som fx Antboy serien eller ”Den store djævlekrig”.

 

Anmeldelse af Dan Browns første billedbog ”Vild symfoni”

Dan Browns første billedbog ”Vild symfoni” er et sandt lille mesterværk, som formår at vække alle sanserne hos læser og lyttere på flere planer.

Vi følger Maestro Mus, der rejser rundt for at samle sig et orkester bestående af dyr fra hele verden. Han præsenterer os for de forskellige dyr, han møder på sin rejse, deres personligheder og lyde. For eksempel møder vi padderne, som ”…alle kvækker med i koret: alt, tenor, sopran og bas”. Afslutningsvis kommer der efter hver præsentation et lille budskab. Her lyder det således: ”Vi har alle forskellige størrelser, faconer og farver. Sammen kan vi skabe den mest vidunderlige musik”. Jeg må bare sige, at de små budskaber, giver rigtig god mening og lidt stof til eftertanke.

Hvert dyr præsenteres gennem rim, bogstavjagt og musik, samt af de skønne farverige tegninger, illustrereet af Susan Batori. Musikken til bogen er skrevet af Dan Brown, som selv er meget musikalsk. Den kan hentes ved at scanne QR koden i bogen eller på wildsymphony.com. Den er selvfølgelig gratis.

Jeg kan varmt anbefale denne bog, hvis man vil formidle musik på en mere tilgængelig måde for de mindste. Selv hvis man bare vil have en god læseoplevelse, er den også super anvendelig.