Musik

Masser af musiklinks

Gå på opdagelse i musikken

Spiller du et instrument?

Vil du fordybe dig i en genre?

Ønsker du mere overblik over en periode i musikhistorien?

Vil du læse anmeldelser?

Så har vi fundet masser af gode musiklinks til dig.

 

Masser af musiklinks: et udvalg!
(alfabetisk liste)


 Filmmusik:

Classical Music Used in Films
Oversigt over klassiske musikstykker genbrugt i film. Ordnet alfabetisk efter filmens titel (der ses bort fra artikler). Henviser til en Naxos-indspilning af stykket (ikke nødvendigvis samme udgave som i filmen). Efter registrering kan høres lydklip.

 HipHop:

Rapspot
Danmarks ældste hiphop-side, med meget aktivt diskussionsforum.

 Jazz:

All About Jazz.Jazz Magazine and Resource
Indgang til informationer, biografier og artikler om jazz og blues. Nyheder, anmeldelser af cd'er, video, bøger og koncerter m.m. Gode råd og musikforslag til begynderen inden for jazz. Links.

The Red Hot Jazz Archive
Informationer om jazzens historie før 1930. Biografier, fotos og artikler om musikernes karrierer med mange links til andre jazzmusikere. Lydoptagelser med diskografiske data. Mulighed for at se nogle korte jazzfilm fra 1920'erne og 1930'erne. Litteraturhenvisninger.


 Klassisk musik: et lille udvalg!

Classical Net
Omfattende samling af informationer om klassisk musik og komponister. Repertoirelister. Indkøbsvejledning. Anbefalede indspilninger. Anmeldelser og artikler. Komponistfortegnelse med portrætter, biografiske og bibliografiske oplysninger. Links. Supergod for den der begynder at lytte til klassik musik.

Gramophone
Tidsskriftet Gramophone online med månedens indspilning, artikler, den kommende måneds musikudgivelser m.m. Mulighed for online bestilling af Gramophones udgivelser. GramoFile indeholder mere end 30.000 pladeanmeldelser fra 1983 til i dag. Adgang hertil kræver password (gratis). Siden giver endvidere adgang til at søge i Grovemusic Concise Dictionary.

 Klassiske komponister:

Classical Composers Database
Denne side om klassiske komponister har bl.a. en meget brugbar kalender over mærkedage.

Women Composers
Alfabetisk liste - med årstal og nationalitet - over kvindelige, klassiske komponister, som alle er udgivet på CD. På langt de fleste er det muligt at klikke videre for yderligere informationer.

Carl Nielsen
Fyldig beskrivelse af Carl Nielsens liv og produktion (på engelsk) samt information om Carl Nielsen-Selskabet.

Neue Mozart-Ausgabe: Digitalisierte Version
Digital version af Neue Mozart-Aufgabe med noder til alle Mozarts værker samt kommentarer til værkerne.

 Kor sang:

Musica Virtual Choral Library
Omfangsrig database over kormusik. Vedligeholdes af kordirigenter og musikbibliotekarer til brug for korsangere, -dirigenter, musikskoler, musikforskere m.v. Der kan søges på komponist, arrangør, titel, genre, sværhedsgrad, sprog, århundrede m.m. Desuden findes fyldige biografier på en del af komponisterne.

Kor72
Sammenslutning af danske amatørkor, der har eksisteret siden 1972 og nu tæller mere end 240 kor. På hjemmesiden findes en regionsopdelt oversigt over korene, aktivitetskalender, cd-shop, korlinks m.m. Kor72 har også en ungdomsafdeling, Kor72-U.

 Musicals:

Musicals.net
Oversigt over hovedsagelig London og Broadway-musicals. Shows har liste over titler samt ordsøgning. Delvis med handlingsreferater (under Synopsis), endvidere titler på sangene (til dels også sangtekster) samt diskussionsforum. Links under de enkelte musicals.

 Musikteori:

Musikipedia.dk
Musikipedia er en undervisningsportal i musik og musikteori. Portalen rummer artikler inden for en lang række af musikfagets kerneområder; nodelære, teori, analyse, arrangement, musikhistorie og musikudøvelse. Artiklerne er suppleret med node- og lydeksempler, så teorien anskueliggøres og sættes i en praktisk sammenhæng. Portalen indeholder desuden en række musikteoretiske hjælpeværktøjer og et øvelsesprogram med over 25.000 forskellige opgaver.

 Opera:

Operabase
Mangesproget, meget omfattende hjemmeside om opera. Links til operafestivals i mange lande og til alverdens operahuse. Man kan følge sangere og dirigenter verden rundt og se, hvor de optræder og i hvilken rolle. Henvisninger til operaanmeldelser i internationale aviser. Plade- og videoindspilninger. Links til operaressourcer på nettet. Her kan man vist finde alt, hvad man kan ønske at vide.

Operaens Venner
Præsentation af foreningen og lidt om baggrunden for den. Lokalforeninger på Fyn, i Esbjerg og Hadsten. Omtale af Operaens Venners Fond og Ascolta, det eneste danske operablad, som udgives af foreningen. Desuden om rejser og arrangementer. Gode operalinks.

Operissimo
Omfattende hjemmeside hvor man kan finde sangere, komponister, operaer og operahuse. I biografierne om sangerne kan man ved at klikke på Calendar følge den enkelte sanger verden rundt i indeværende sæson, virkelig en fin ting for fans. Links til mere end 355 operahuse i 41 lande.

Opernführer
Handlingsreferater, "hits" og libretti (teksthefter) til de kendteste operaer. Teksterne kan være på andre sprog end tysk, og danske operaer er tilsyneladende ikke-eksisterende. Hittene gengives som midi-filer. "Libretti" giver via 1001 Links og komponisten et overblik over de måder, operaen præsenteres på på sitet.


 


 

 Operarejser! :

JMB Travel
Hjemmeside for et engelsk rejsebureau, som har specialiseret sig i opera. Man kan se repertoiret i mange operahuse i mange lande, og se hvor og hvornår en bestemt opera opføres. Man kan også søge på komponister og se, hvor deres værker opføres. Her kan operafans få megen hjælp til planlægning.

 Pop/rock: historie & genrer

Danmarks Rockmuseum
Hjemmeside for Danmarks Rockmuseum, som skal indsamle og registrere viden og dokumentation om dansk rock. På hjemmesiden findes blandt andet mange historiske artikler og filmklip om dansk rockmusik.

Rhythm and Blues Music Primer
En overskuelig gennemgang af denne musikgenres historie. Der er gennemgang af væsentlige kunstnere og pladeselskaber og bogliste, lydklip, links og quiz, samt forslag til en basal pladesamling på 25 plader.

Rockmine
Rockmine er Europas største uafhængige rock arkiv, og fra 1995 har dele af det været tilgængelige på internettet. Det er en væsentlig resource med sjældne interviews, fotos, historiske dokumenter, koncertplakater, rock tidsskrifter og meget andet. Vægten er på 60'ernes og 70'ernes musik.

Rockwisdom.com
Database med over 13.000 citater fra rock sange. Der er dels kategorier som f.eks. venskab og politik og dels søgemuligheder. Man kan søge efter kunstnere og efter emner - en fortræffelig funktion. Desuden er der links til websider med sangtekster.

Roughstock's History of Country Music
Overskuelig webside om country musikkens historie fra 1930'erne til idag i USA. Der er musikeksempler. Siden er en del af en større website om country.

Soul Music
Denne webside er en del af History of rock og dækker den klassiske soul i USA fra sidst i 50'erne til sidst i 70'erne. Der er en beskrivelse af de største pladeselskaber og biografi over de mest kendte kunstnere og grupper fra Marvin Gaye og James Brown til Stevie Wonder. Der er enkelte lydklip og links til andre sider på internettet.

 Salmer:

Den Danske Salmebog Online
Se teksterne og hør melodierne til de danske salmer. Med historisk gennemgang af de danske salmebøger.

 Sangtekster & noder:

Danske sange (1)
MIDI-filer og tilhørende tekster til omkring 400 gamle danske sange. Musikken er indspillet af sidens redaktør, en gymnasielærer fra Sønderborg. Opbygningen er enkel og overskuelig.

Danske sange (2)
MIDI-filer og tekster til omkring 350 danske sange, både nye og gamle.

e-noder
Søgeside for Det Kongelige Bibliotek's samling af e-noder. Det er fortrinsvis ældre dansk musik, som ikke kan fås andre steder.

Free Sheet Music Guide
En omfattende guide til at finde gratis noder og guitartabulatur på internettet. Indeholder også links til sites der sælger noder via postordre eller download.

GratisNodepapir.dk (Gratis nodeark)
Gratisnodepapir.dk tilbyder gratis nodepapir, akkordskemaer, tabulatur og meget andet. Alle dokumenter kan printes og benyttes til notering af musik. Brug menuen i toppen til at finde, hvad du søger. Der ligger versioner til både lodret og vandret print i A4 format. Du kan også finde akkorder og tekster til kendte sange - danske og udenlandske - lige klar til at udskrive og spille efter. Du kan også uploade dine egne akkorder og tekster.

Sheet Music Direct
Download af noder mod betaling. Især pop, rock og underholdning med amerikanske og britiske kunstnere. Nodearkene er lagret digitalt og kan med det samme downloades og udprintes. Kræver VISA-kort eller lignende. Typiske priser ligger omkring $3 for een sang. Noderne hentes ned, betales og printes ved hjælp programmet Scorch, som først skal downloades og installeres på computeren. Programmet er gratis og ligger på hjemmesiden.

 Spil selv:

Stepnote.dk
Stepnote.dk er danmarks portal for musikundervisning. Bliv matchet online til den ideelle musikunderviser, bliv guidet til det optimale instrument, køb musikgrej online, find spændende musik kurser- og events og find noder, samt det bedste undervisningsmateriale (DVD, CD, Digital) der findes på Nettet.


 Årtier:

History of rock'n'roll
The golden decade - 1955 til 1964. Gennemgang af den tidlige amerikanske rock. Udvikling, musikere, teknik, instrumenter, pladeselskaber, pigegrupper mv. Der er lydeksempler.

Inthe80s
Privat webside om 80'ernes rock. Der er diskografier over emner som sange om "den kolde krig" og om atomkrig, dans til sange i 80'erne, sange fra populære film, protestsange mv. Desuden laves af siden sammen med brugerne: anmeldelser af albums og koncerter samt diverse favoritlister.

Super Seventies Rocksite
Musikken i 70'erne. Hitlister, anmeldelser, musikere "in their own words", fotogalleri, midi filer m.m. samt The super seventies archives: artikler i fuldtekst om musik, livsstil, film, TV og politik. Artiklerne er fra bøger og tidsskrifter, bl.a. Rolling Stone.

The Great Folk Scare
Overskuelig side om 'folk' musikken - folke- og protestsangerne fra midt i 50'erne til midt i 60'erne. Siden præsenterer de vigtigste albums og sangere fra tiden. Der er bogliste og links.


 Verdenmusik:

Aboriginal Australia Art & Culture Centre: Didgeridoo
Denne del af hjemmesiden om aboriginal kunst er specielt om den traditionelle musik, dans og instrumenter. Didgeridoo'en beskrives med historie, myter, fremstilling og der er instruktion i at spille på instrumentet.

African Music Encyclopedia
Leksikon over afrikanske solister og musikere med mindre biografier. Der er søgefunktion, navnene er listede alfabetisk og efter lande. Desuden er der bibliografi, begrebsordbog og linksamling.

Beat of India
Website om indisk musik med indgang på regioner, stilarter og genrer herunder ballader, bryllupsmusik, børnesange m.m. samt kunstnere og instrumenter. Siden har mange beskrivelser og fotos og er samtidig en butik med mp3, cd'er og videoer.

Descarga.com
Seriøs website om latinamerikansk musik fra salsa og afro cubansk latin jazz til rumba og det mere folkemusik prægede. Der er dels database med søgemulighed på bl.a. kunstnere og genrer, og dels online magasinet "Descarga Journal" med artikler, interwievs og anmeldelser. Der er systematisk indgang til genrerne samt udmærket linksamling. Endelig er der salg af cd'er, videoer mm.

Islamic and Middle Eastern Music and Dance
en linksamling til sider om musik fra mellemøsten og den arabiske verden.

Jammin Reggae Archives
Stor samling af links til internettet om reggae: musikere, grupper, reggae radiostationer, reggae pladeselskaber, lydfiler samt artikler i fuldtekst om reggae, musikere mv.

Jewish Music Institute
Siden indeholder artikler om jødisk musik som klezmer, israelsk musik, musik fra synagogen, undertrykt musik m.m., og der er salg af noder og cd'er.

Mellemøsten og Kaukasus
Dette er den del af World Music Denmark's hjemmeside, som dækker musikken fra Mellemøsten og Kaukasus. Her beskrives musikkens tonearter, stil, instrumenter m.v.

Rootszone.dk
For alle der elsker folkemusikken i alle dens afskygninger. En informativ, underholdende og formidlende side.

Todo Tango
'Alt om tango' er en prisbelønnet side om den argentinske tango. Der er oplysninger om kunstnere (musikere, digtere, sangere, dansere), artikler og interviews; og der er sangtekster, noder, diskografi og gratis MP3 filer. Endelig er der en afdeling om Carlos Gardel.

 ANDRE LINKS:

BIBzoom.dk
de danske musikbibliotekers repræsentation på nettet med daglige musiknyheder, ugens anbefalinger, artikler m.m. Links bl.a. til lovlig musik på nettet.

Dansk folkemindesamling
Gamle danske viser og sange. En guldgrube.

Dansk Rap
Omfattende dansk side om dansk rap med nyheder, artikler, videoklip osv.

Det virtuelle musikbibliotek
Det Virtuelle Musikbibliotek (DVM) henvender sig til musikstuderende og forskere ved højere læreanstalter i Danmark, men alle musikinteresserede vil kunne finde interessante informationer og ressourcer.

Discogs!
Infonetværk for musiknørder.
En netværksbaseret database med fyldige discografier af bands, komponister og pladeselskaber inden for alle genrer. Her kan du finde selv de mest ukendte bands.

Musiknet.dk
Her kan du finde information om musiklivet i Danmark

SecondHandSongs
Her kan du finde ud af, hvem der lavede den originale version af en bestemt sang, eller hvem der senere har lavet et covernummer af sangen.

Soundiac.com
Stærk musikrelateret blog, der dækker bredt over emner der er relateret til musik, men hovedsagelig på nye navne.

 LINKS SOM DU MÅSKE IKKE TROEDE FANDTES…

Medieval and Renaissance Instruments
Guide til musikinstrumenter fra middelalderen og renæssancen. Hvert instrument præsenteres i tekst og billede. Klik på billedet og hør hvordan instrumentet lyder.

National Anthem Midis, Lyrics, World Flags and World Music
Indeholder alle verdens nationalsange med tilhørende tekster og nationalflag.

Orgler i Danmark
En præsentation af 100 forskellige danske orgeltyper og deres bygmestre. Informationer, tekniske data og orglernes historie. Ligeledes et afsnit om fagudtryk, der beskrives i tekst og billeder.

Pipe Organs and Music
Engelsksproget website om orgler og orgelmusik med lydklip. Library of Organs viser orgelfotos af historisk interesse. I Museum of Organs ses bl.a. eksempler på dansk orgelbygning 1955-1980. Litteraturhenvisninger. Mange orgel-links.

The Universe of Bagpipes
Amerikansk website om alverdens sækkepiber, sækkepibemagere og -musikere, rigt illustreret med mange lydeksempler m.m. Bibliografi. Annoterede links, bl.a. til en udmærket side om Den svenska säckpipan.

 RADIO:

Netradio - international oversigt Musiktidsskrifter online:

Classical-music.com/ BBC's klassiske online tidsskrift

GAFFA - det førende danske musiksite

GEIGER.DK
Geiger formidler musik med kunstnerisk tyngde og holdbarhed på en dybdeborende, kvalificeret og engageret måde - både som tidsskrift, koncertarrangør og pladeselskab (fra efteråret 2006)

Gramophone
Britisk tidsskrift om klassisk musik

Jazz Special
Danmarks tidsskrift om jazz

Millstream
Tønder-Festivalens pladeservice

Q-magazine- et af de bedste bud på et godt blad om pop og rock (engelsk)

RoJaJo
Denne database dækker indholdet af musiktidsskrifter fra hele verden i genrerne: rock, jazz, roots, blues, country, gospel, soul, rap, metal, reggae, punk og world music. Søgemulighed efter artikler, anmeldelser, festivaler m.m. For fans, forskere, bibliotekarer og journalister.

Rolling Stone
En klassiker indefor musikblade!

Soundcheck
- For musikere. Publiceres af Gaffa (findes kun i net-version)

Soundvenue
Dansk musikmagasin på nettet om især mindre kendte danske bands, solister , dj's mm. Der er nyheder, koncertliste, artikler, billeder, mp3 filer, anmeldelser af cd'er og koncerter. Der tilstræbes et "livsstils" magasin.