Inspirationshjørnet

Her finder du anmeldelser og anbefalinger af bøger og andre medier for børn

Børnebibliotekaren anbefaler gode bøger mm.

Følg med her, så får du personlige læsetips fra en børnebibliotekar på Haderslev Bibliotekerne.

Boganmeldelse af Jonas Kleinschmidts bog ”Drengene”

I ”Drengene” følger man et fasttømret venskab på godt og ondt mellem 6 drenge fra et af de mere velstillede områder i det nordsjællandske. Vi følger dem fra skolestart og til alt ender galt på sidste skoledag efter 9. klasse.

Efter deres første hærværk, hvor forældrene fikser deres missere, begynder de at føle sig uovervindelige og har brug for at prøve grænser af. Det eskalerer hurtigt, og man får en fornemmelse af, at det kun kan gå en vej…

Forfatteren har valgt at gøre drengen Jakob til bogens fortæller, hvilket fungerer fantastisk, og det får en til at føle, at man kommer ind under huden på de seks drenge.

”Drengene” er, i det hele taget, rigtig godt skrevet, og den er super aktuel. Den tegner et virkelig fint billede af nutidens unge samt en generation af forældre, som ikke magter at tage ansvar for deres børn. 

Boganmeldelse af Claes D. Voss’ billedbog ”Rasmus Klump på kageøen”

Der er vist ikke mange, der ikke kender historierne om den lille bjørn ”Rasmus Klump”, der elsker pandekager. Når han ikke lige spiser pandekager sammen med sine venner, drager de som regel ud på spændende eventyr.

Det er også tilfældet i denne skønne billedbog ”Rasmus Klump og kageøen. I et forsøg på, at skaffe nogle af de varer, som Rasmus Klump har lovet sin mor at købe, tager han og Pingo ud at fiske. De havner ved en tilfældighed på Kageøen. Her møder de to venner en bager, som elsker at bage kager. Der er desværre ingen til at spise dem, da øen er meget lille. Det finder Rasmus klump dog hurtigt en løsning på.

En rigtig fin lille historie for de mindste, hvis du lige mangler lidt læsestof til sommerferien.

Boganmeldelse af Sabine Lemires bog ”Allerbedste Molly – og den nye skole”

Sabine Lemires nye hverdagsserie møder man den følsomme og usikre pige Molly. Hun har det svært, og forsøger på bedste vis at finde sig selv midt i flytning og skoleskift.

Molly finder den nye skole stor og skræmmende, og hun har svært ved at finde rundt. Hun kender ikke en eneste, og ved derfor ikke, hvad hun skal gøre af sig selv i frikvartererne. Hun savner sine gamle venner, og især bedsteveninden Ellen, som hun ikke længere kan være sammen med til hverdag. 

Mollys forældre forstår ikke helt, hvorfor det er svært for hende. Det betyder, hun selv må kæmpe med de svære følelser, som presser sig på. Der er først, da hun lader sine frustrationer gå ud over sin lillebror og nogle små dyr, hendes forældre træder til med hjælp. Også på skolen er der hjælp at hente. Den kommer fra den lyshåret pige Lily, som Molly synes virker ret sød.

”Allerbedste Molly” er en rigtig god serie om venskaber, følelser og drømme, som vil tiltale pigerne i alderen 7 – 10 år, da emnerne og situationerne er letgenkendelige og sproget let og ubesværet.” Bogen har nogle rigtig skønne illustrationer, som er med til at gøre historien mere levende. De har lige så stor betydning for historien, som selve teksten.  

Boganmeldelse af Astrid Lindgrens billedbog ”Krageøen – et lille dyr til Pelle

”Krageøen – et lille dyr til Pelle” er et uddrag af Astrid Lindgrens ”Vi på Krageøen”, som oser af feriestemning samt eventyr og spænding i den svenske skærgård.

Bogens hovedpersoner Trunte og Pelle bliver sendt ud efter mælk og is af Pelles far Hr. Melker, så han kan få ro til sit arbejde. Sammen med Truntes hund Bådsmand begiver de sig afsted med mælkespanden i hånden.

Som hos så mange andre børn driver deres nysgerrighed dem frem. Inden længe bliver de distraheret af vilde bær, en rævegrav samt en tur med kreaturfærgen til Storholmen med Jansson, der skal have sine køer på græs. Mens Trunte, Pelle og Bådsmand venter på at skulle retur fra Storholmen, møder de Knut og hans kaniner. Dem kan Pelle slet ikke få øjnene fra, så Knut fortæller dem, at Rulle på Lilleø sælger kaniner. Med den viden låner de en jolle og begiver sig afsted til Lilleø.

På vej tilbage fra Lilleø overraskes de af et tordenvejr og lider skibbrud. De finder en hemmelig hytte lavet af Truntes og Pelles brødre, hvor de kan søge ly til uvejret er drevet over. Med en stor blanding af gå på mod og held ender alting godt, og børnene kommer sikkert hjem.

Denne billedbog er en typisk Astrid Lindgren bog. Det ses blandt andet i form af den stærke Trunte, som ved flere lejligheder tager styringen. Hun minder blandt andet om Pippi i hendes måde at agere på.

Samlet set en fin billedbog hvor tekst og billeder fungerer rigtig godt sammen, selvom det er et sammenskrevet uddrag af ”Vi på Krageøen. Billederne, der er illustreret af Maria Nilsson Thore, er både varme og stemningsfyldte. De er naturtro og lige noget børn kan forholde sig til. Teksten flyder generelt godt og ubesværet, men enkelte steder gør brugen af for mange indskudte sætninger, at man skal holde tunge lige i munde.

Bogen er især velegnet til højtlæsning for de 4-7-årige. Jeg vil dog ikke anbefale den som godnatlæsning, hvis man går efter en historie, der ikke må vare mere end 5 til 10 min. 

Boganmeldelse af Catherine Leblancs billedbog ”Hvordan bekæmper man mørke tanker”

Catherine Leblanc har skrevet denne fine billedbog med det meget alvorlige emne ”mørke tanker”. Bogen henvender sig især til børn fra 4 år og deres forældre.

Hun indleder den med, hvordan mørke tanker kan overtage ens hoved og helt tage pusten fra en.  Med udgangspunkt i forskellige situationer i ens liv, hvor mørke tanker kan opstå, formår hun på en rigtig fin måde at fortælle, hvad man selv kan gøre, for at bekæmpe dem.

For at gøre de abstrakte mørke tanker konkrete, er de blevet omsat til små, ikke alt for uhyggelige monstre i flotte illustrationer fra Roland Garrigues hånd.

Bogen er endnu et samarbejde mellem de to, og den femte i serien om, ”Hvordan bekæmper man…”

Jeg kan på det varmeste anbefale denne billedbog af Catherine Leblanc til alle, som kunne have brug for at arbejde med bekæmpelse af mørke tanker. Dens budskab må siges at være, at ingen kan sige sig fri for mørke tanker, men alle kan selv gøre noget for, at de mørke tanker ikke skal overtage ens hoved.

Anmeldt af Bibliotekar Tanja Szaryk Hansen

Rex Dexter og de stendøde dyr af Aaron Reynolds

Drengen Rex Dexters fødselsdag nærmer sig og mere end noget andet i verden ønsker han sig et kæledyr - ikke et hvilket som helst kæledyr, men en hund. Desværre for Dexter har han en lidt uheldig forhistorie i forhold til kæledyr, han er nemlig virkelig dårlig til at holde dem i live. Dexter er dog en meget optimistisk dreng, der er overbevist om, at han nok skal få sine forældre manipuleret til at give ham en hund. Hans ekstreme optimisme giver dog problemer, særligt da han er overbevist omat han kan vinde i spil over en mystisk maskine, der ligner døden. Man skal ikke langt ind i historien, før Dexter begynder at blive hjemsøgt af døde dyr. De døde dyr er ikke særligt uhyggelige, men de har nogle rigtig sjove personligheder. Fælles for disse dyr er, at det ikke virker til, at de er døde af naturlige årsager. Bogen er først og fremmest en rigtig sjov bog, men den har også et lille krimielement, idet Dexter forsøger at opklare, hvorfor så mange dyr dør på mystisk vis i hans by.

I rosens midte af Martin Widmark 

Stefan og hans far holder jul hjemme i Stockholm. Men der er ikke en almindelig jul, der er derimod en rigtig trist jul. Det er nemlig den første jul uden hans mor. Hun begik selvmord kort før jul, og Stefan kan ikke forstå hvorfor.  

Under juletræet finder Stefan en gave fra ”hans mors ven”, og i gaven er der et forstørrelsesglas. Han går naturligvis på jagt i hjemmet efter ledetråde, og han finder nogle gamle breve fra hans mor til sin far. I et af brevene finder han en tegnet rose, med en besked skrevet med bittesmå bogstaver. Det kaster et nyt lys over hans mors død- måske var det slet ikke et selvmord?! 

Stefan vælger at lede efter nye spor, som hans mor har lagt. Han opdager hurtigt at han bliver forfulgt undervejs, og at de personer helt sikkert har noget med hans mors død at gøre.  

Pludselig bliver han nervøs for om han selv er i fare nu- bliver han måske den næste? 

Emner:  Spænding, krimi, selvmord, savn.  

Kærlighed eller gys? Læsetips til de store børn 12+

Mission feriekys af Sandra Schwartz

Siri er helt vild, for hun er lige blevet inviteret til fest hos den lækre Valde. Men samme aften overrasker hendes forældre Siri og hendes søskende med en ferie på Gran Canaria for hele familien og de skal afsted på lørdag, hvor hun jo skulle til fest. Siri har dog ikke noget valg og må tage med sine forældre og lillebror Sigurd og storesøster Sara ned i varmen. For at overleve iværksætter Siri sin hemmelige misson om at forandre sig fra nørde-Siri til lækre-Siri og få et feriekys på gran Canaria. Men allerede på flyet løber storesøster Sara med al opmærksomheden fra den lækreste dreng Siri og Sara længe har set. Veninden Nete på at sende gode råd hjemme fra Danmark om, at Siri skal prøve at efterligne Sara. Men måske er det bedst bare at være sig selv og ikke kun gå efter den lækreste fyr? Siris mission giver i hvert fald oplevelser og pinlige situationer for Siri og man kan ikke lade være med at grine, mens man læser om hendes hemmelige mission. Kan læse fra 11 år. Læs også ”Mission kærlighedskys” og ”Mission kærestekys”.

Tempus fugit af Kenneth Bøgh Andersen

Victor har det ikke nemt. Han har svært ved at sige fra og sætte grænser, og det udnytter klassens tyran Caspar på det groveste. Samtidig er Victor forelsket i klassens skønne Mathilde, som bare ikke værdiger ham et blik. Men Victor har heldigvis et lille gemmested ude i skoven, et gammelt faldefærdigt skur, hvor han tager ud, når det hele bliver lidt for meget. En dag ryger Victors fod dog igennem gulvbrædderne ude i skuret og herunder finder han et magisk ur, der ændrer alt. Pludselig bliver han i stand til at forudse begivenhedernes gang, og derved kan han ændre situationerne til sin egen fordel. Men da han prøver at tage magten over liv og død, finder han langsomt ud af, at skæbnen måske ikke er til at ændre, og at nogle ting faktisk er forudbestemt og ikke skal pilles ved. En spændende letlæst og ikke så lang historie, der kan læses fra 12 år. Læs for øvrigt også forfatter Kenneth Bøgh Andersens andre bøger som fx Antboy serien eller ”Den store djævlekrig”.

Anmeldelse af Dan Browns første billedbog ”Vild symfoni”

Dan Browns første billedbog ”Vild symfoni” er et sandt lille mesterværk, som formår at vække alle sanserne hos læser og lyttere på flere planer.

Vi følger Maestro Mus, der rejser rundt for at samle sig et orkester bestående af dyr fra hele verden. Han præsenterer os for de forskellige dyr, han møder på sin rejse, deres personligheder og lyde. For eksempel møder vi padderne, som ”…alle kvækker med i koret: alt, tenor, sopran og bas”. Afslutningsvis kommer der efter hver præsentation et lille budskab. Her lyder det således: ”Vi har alle forskellige størrelser, faconer og farver. Sammen kan vi skabe den mest vidunderlige musik”. Jeg må bare sige, at de små budskaber, giver rigtig god mening og lidt stof til eftertanke.

Hvert dyr præsenteres gennem rim, bogstavjagt og musik, samt af de skønne farverige tegninger, illustrereet af Susan Batori. Musikken til bogen er skrevet af Dan Brown, som selv er meget musikalsk. Den kan hentes ved at scanne QR koden i bogen eller på wildsymphony.com. Den er selvfølgelig gratis.

Jeg kan varmt anbefale denne bog, hvis man vil formidle musik på en mere tilgængelig måde for de mindste. Selv hvis man bare vil have en god læseoplevelse, er den også super anvendelig.