Konflikten mellem Ukraine og Rusland - hvad er baggrunden?

25.02.22
Hvad er baggrunden for konflikten og den krig, som netop er gået i gang?

Siden Ukraine opnåede selvstændighed i 1991, har landets befolkning og politikere været uenige om, hvorvidt Ukraine skal søge tættere samarbejde med Europa i vest eller med Rusland i øst.

På Faktalink kan du få baggrundsviden om den højspændte situation i Ukraine og Krim.

Læs også om Rusland efter 1991.

DRs indlæg: "Udenrigsminister: Alle danskere skal forlade Ukraine nu!"

Diskussionen om den ukrainske identitet

Formodningen om, at Rusland gerne vil gøre Ukraine til sit eget, er ikke helt ubegrundet.

Ifølge essayet “On the historical unity of russians and ukrainians”, skrevet af Vladimir Putin, er ukrainerne og russerne ”et folk”. Og landene burde derfor være forenet, som de har været det under det russiske kejserrige (Zar-Rusland). Putin laver et langt historisk argument for at underbygge denne påstand i sit essay, hvor han inddrager hændelser, der skete helt tilbage til 800-tallet. Blandt andet indeholder argumentet præmisser om, at den russiske nation og den ukrainske nation begge stammer fra Kijevriget, og at Ukraines og Ruslands kulturer og værdier er meget ensartede.

Putin mener, at den eneste grund til, at landene opfatter sig selv som forskellige, er den ydre indflydelse fra den vestlige verden. Han hævder, at det han ønsker sig er, at Ukraine og Rusland er mere som Østrig og Tyskland; et folk, delt op i to lande med en åben grænse imellem sig, og hvor mennesker kan føle sig hjemme begge steder.

Putins Essay: "On the historical unity of Russians and Ukrainians"

Men kritikkere anklager Putins fremlæggelse af historien for at være revisionistisk. For det første har Kijevriget ifølge dem ikke haft så stor en rolle i, hvordan det moderne Rusland har udviklet sig. Og for det andet siger de, at Putin ignorer de signifikante kulturelle forskelle, der eksisterer mellem de to nationer. Udover det omfatter de fleste ukrainere sig ikke som russere.

Essayet anses derfor af mange hovedsageligt for at være en falsk retfærdiggørelse for Putins politik, som skal dække hans endegyldige formål om at ekspandere Ruslands territoriale indflydelse.

Ukraine-Rusland konflikten

Dette formål blev for første gang tydeligt den 20. februar 2014, da russiske soldater invaderede Krim og annekterede halvøen. Den vestlige reaktion på dette var blandt andet at smide Rusland ud af G7 koalitionen. Konflikten spidsede til, da der udbrød krig i Ukraines østlige Donbass-region, mellem russiske separatister og ukrainske styrker.

På det seneste har vi hørt mange nyheder om, at Rusland er i gang med at sende store mængder tropper til den Russisk-Ukrainske grænse. Men det har Rusland faktisk allerede gjort i næsten et år. Men det var først i januar i år, at de vestlige lande begyndte at ytre deres bekymring om den store mænge tropper og militært udstyr, der er dukket op ved grænsen. Oprustningen har nu nået et niveau, hvor Udenrigsministeriet for alvor frygter, at Putin kan finde på at gøre det, han har antydet i lang tid - nemlig at angribe Ukraine.