Læsekreds i en tid med pandemi, karantæne og isolation

Af sola
18.03.20
Netop i en tid som nu, hvor mange danskere er sendt hjem og hvor vi opfordres til ikke at samles i grupper, er der god grund til at holde fast i sin læsekreds Vi guider til virtuelle møder og giver inspiration til, hvad I kan læse, selvom det fysiske bibliotek er lukket.

Hvor finder vi inspiration til læsning?

Haderslev Bibliotekernes sider "Vi anbefaler" kan give mange fine input til, hvad man kan gå i gang med.

Litteratursiden.dk bugner af gode artikler, anmeldelser m.m. eReolen.dk har mange forskellige temabånd, hvor man kan finde inspiration til læsning i en læsekreds. Så den største udfordring er nok at blive enige om, hvad man skal læse.

Find Litteratursiden her

Find eReolen her

Hvad kan vi låne?

Godt nok er det ikke muligt for tiden at hente fysiske bøger på biblioteket, men der er mere end 45.000 e-bogs titler på ereolen.dk. Læser man helst på engelsk er der masser af engelsksproget litteratur på eReolen Global. Der er mange titler af de såkaldte ”Blå lån”, der ikke belaster kvoten.

Find eReolen Global her

Hvordan "mødes" vi?

Nettet rummer flere muligheder for at holde online møder. De fleste kender Skype og mange kender også Google Hangouts. Begge tjenester fungerer fint til gruppemøder. Den enkleste måde er nok Messenger (Beskeder) i Facebook. Det kræver, at alle medlemmer i læseklubben har en Facebook konto. Bruger man en mobil enhed, kan man bruge Messenger app’en. Den kan downloades fra App Store (Apple enheder) eller Google Play (Android enheder).

Hvordan opretter man en gruppe? Det er lettest gøre i Messenger på Facebook. Klik på Messenger symbolet (det blå og hvide ikon der ligner en talebobbel). Vælg ”Ny gruppe” foroven i drop-down boksen. Giv gruppen et navn, f.eks. navnet på jeres læsekreds, og marker de navne i dine kontakter, der skal være med i gruppen og tryk på Opret. Nu er gruppen synlig både i Messenger på Facebook og i Messenger app’en.

På det aftalte tidspunkt for mødet i læsekredsen skal alle medlemmer være logget på enten Facebook eller Messenger app’en. Tovholderen kalder medlemmerne op ved at trykke på gruppens navn og derefter på video-symbolet  (Det grønne ikon der ligner en filmfremviser). Når medlemmerne svarer og har aktiveret kamera og mikrofon, kan mødet gå i gang. I vil hver især kunne se de andre mødedeltagere på skærmen under mødet.

Forslag til styring af mødet

Det er upraktisk, hvis alle taler i munden på hinanden. Det får ingen noget ud af. Vælg en ordstyrer og lav en talerrækkefølge til den indledende runde om bogen. Ordstyreren kan så have en liste med navnene på mødedeltagerne og kan notere efterhånden som deltagerne markerer. Det er vigtigt, at alle deltagere respekterer talerækkefølgen.

Det kan være en god idé at lave en dagsorden, så man ikke ender med at tale i øst og vest. Begynd f.eks. med en kort runde med hver enkelt deltagers samlede syn på bogen. Dyk derefter ned i nogle af bogens temaer. Hvordan er personerne beskrevet? Er de autentiske? Er bogen godt skrevet? Hænger den sammen?

Husk at der skal være plads til uenighed. Det gælder ikke om, at man bliver enige til slut. Enhver har lov at holde fast i sit syn på bogen, men efter mødet har alle forhåbentlig fået belyst nogle sider af den, som de ikke selv havde tænkt på.