Pokemon Go
Pokemon GO

Pokémon Go - Overvejer du at tage med på jagt?

Af antj
03.08.16
Pokémon Go har i de sidste par uger indtaget Danmark og store dele af verdenen. Men hvad er Pokémon Go egentlig, hvordan kommer du igang med at spille og hvor kommer det fra?

Pokémons historie

Ordet “pokemon” kommer af den engelske betegnelse “pocket monsters” og var originalt et computerspil lanceret i 1995. I spillet er du træner der fangede de søde monstre (pokémon), ved at rejse rundt i den virtuelle verden.

I det oprindelige spil kunne man desuden træne og styrke sine pokemon igennem kampe mod andre trænere eller mod vilde, utæmmede pokemon i naturen. Spillets fokus har altid været samarbejde, venskab, beslutsomhed og hårdt arbejde. Pokemon er intelligente og sansende væsener af egen vilje følge deres træner og tage beslutninger.

Spillet er oprindeligt udviklet til børn, derfor dør pokemon ikke i spillet. Hvis en pokémon besvimer i kamp kan spilleren besøge et pokémon center hvor ens pokémon igen kan få fuld styrke.

Ikke kun et computerspil
Pokémon er gennem årene blevet meget populært og der er med tiden udgivet flere computerspil, et kortspil, tv programmer og film. I dag mindes mange fans om deres barndom eller yngre dage, når de hører om pokémon. Især nostalgien har bidraget til den nye Pokémon Go apps popularitet.

Den nye app - Pokémon Go
Udvikleren Niantic har i et samarbejde med Nintendo skabt appen Pokémon Go, hvor du fanger pokémon med din smartphone. Ved hjælp af mobilens kamerafunktioner, GPS og skærm kan du se på mobilens skærm se pokémon i det rum, du befinder dig i. 

Sådan spiller du Pokémon Go - kort fortalt

Pokémon fanges med Pokeballs, som du kan samle i spillet. Når en pokémon er i nærheden af dig, vibrerer din smartphone og du vil kunne se pokémonen på din skærm. Tryk derefter på den pokémon, du ønsker at fange og kast en pokeball efter pokomonen for at fange den. Dette gøres ved at swipe opad på din skærm og hvis du er heldig ramme du pokémonen og fanger den. Afhængig af hvor du befinder dig i landet, vil der komme forskellige pokémon frem. Visse typer pokémon kommer primært frem, når du eksempelvis befinder dig tæt på vandområder, andre pokémons befinder sig kun på bestemte kontinenter. 

Augmented reality - forstærket virkelighed
Spillet hører ind under det, man kalder “augmented reality”. Det er en forstærket virkelighed, hvor teknologi kombinerer data fra den fysiske verden med din mobiltelefons data, såsom grafik, lyd og position. Augmented reality lægger et lag grafik, så spillere samtidig kan se den fysiske verden og pokémon grafik på skærmen. Den indbyggede GPS i din smartphone kombineres med google earth og anvendes af Pokémon Go til at finde din fysiske placering i forhold til pokémon omkring dig.

Spillets mål
Målet er at fange så mange forskellige pokémon som muligt og stige i niveau som pokémontræner. Med tiden vil dit niveau gøre det lettere for dig at fange stærkere pokémon, da chancen for at fange dem bliver større. Dit niveau kan stige enten ved at fange pokémon, udvikle dine pokémon eller ved at besøge pokestops. 
Pokémons udvikles, eller evolves som det hedder i spillet, så de bliver bedre og stærkere. Nogen kan evolves 2 gange andre 3 gange, og andre kan slet ikke evolves. Du evolver din pokémon med candy som du f.eks. får når du fanger en pokémon. Når du trykke ind på en pokémon kan du se hvor mange candy du skal have for, at evolve den bestemte pokémon. Vær opmærksom på at Eevee skal navngives specielt inden du evolver den.

Pokestops og Pokémon-æg
Rundt om i landet finder du de såkaldte pokestops, som giver pokeballs og pokémon-æg. Pokémon-æg kan indeholde pokémon, der ofte er svære at finde. For at udklække disse skal man gå et antal kilometer, hvilket gør spilleren mere fysisk aktiv undervejs.

Bliv del af et hold
Når du når niveau 5 kan du vælge at blive del af et hold: Team instinct (gul), Team mystic (blå) og Team valor (rød). Vælg dog med omtanke, da valget er bindende og du vil derfor ikke kunne ændre det senere.

Pokegyms
Pokegyms findes rundt om i landet og er placeret offentlig tilgængelig steder. Det er her hvor holdfarve har betydning. Hvis et pokegym har samme farve som ens eget hold, kan man bidrage ved at træne sin pokémon der og øge prestigen for pokegymet. Afhængig af hvor mange pokémon der er i et pokegym i forvejen kan man efterlade en pokémon der vil hjælpe med at forsvare pokogymet. 
Hvis det pokegym, som man støder på, tilhører en anden holdfarve end ens eget, kan man prøve at overtage stedet. Med ens egne pokémons besejres de pokémons, der forsvarer pokegymet. For hver gang en forsvarende pokémon besejres, falder det forsvarende holds indflydelse. Pokegymet kan overtages når det bliver gråt og du skal derefter være hurtig at tilføje din egen pokémon så de kan forsvare pokegymet. Din forsvarende pokémon får du tilbage når en anden spiller har angrebet pomegymet og vundet over din pokémon. 

Pokémon Go er også et socialt spil
Når du søger efter pokémon rundt i landet vil du støde på andre spillere hvilket er med til at gøre spillet socialt. Der afholdes allerede arrangementer landet rundt, hvor spillerne mødes og sammen fanger de pokémons og overtager pokegyms. Hold derfor øje med nyhedssites og de sociale medier, da Pokémon Go arrangementer dagligt bliver slået op.

I nærheden af Haderslev Bibliotek findes adskillige pokestops og adskillige personer har allerede besøgt disse. Der er også en Facebookgruppe med ca. 500 medlemmer. Spørg gerne andre spillere i nærheden og gør brug af muligheden for at skabe nye venskaber.

Hent Pokémon Go og kom godt i gang

Systemkravkrav til din mobiltelefon
Kravet for at spillet kan køre er, at du som minimum har styresystemet “Kitkat” (android 4.4) til din smartphone. Derfor vil ældre styresystemer som “Jellybean” (4.2) muligvis ikke kunne trække spillet. Du kan tjekke din mobiltelefons styresystem under “indstillinger”.

Vær sikker på at din mobil har mindst 200 megabyte lagerplads til rådighed og, at du har en smartphone der kan køre spillet. Det vil desuden kræve et mobilnetværk eller wifi hotspots at kunne spille det, hvilket medføre en del dataforbrug og muligvis ekstra gebyrer, hvis du har begrænset internetadgang.

Kan hentes i de danske app stores
Spillet blev den 16. juli udgivet i de danske app stores, så nu kan spillet downloades direkte til mobiltelefoner med Android eller iOS-styresystemet (Apple iPhone). Derfor er det ikke længere nødvendigt at downloade spillet via andre kilder med usikre genveje. Grundet den store mængden spillere er spillet er dog stadig ret ustabilt og serverne går. 

Spillet er gratis at hente og spille
Spillet er gratis at hente og at spille med din mobil. Det kan hentes i de danske app stores, google play, til android mobiler samt i Apple Store til iPhones. De fleste genstande i spillet kan optjenes igennem spillets funktioner. Supplerende genstande kan købes igennem spillets shop, men det er ikke et krav at købe nogle af disse for at kunne spille pokémon GO.

Værd at vide, før du installerer Pokémon Go

Når du installerer og accepterer, at appen får adgang til din mobil, giver du adgang til følgende på din mobilt:
●    GPS
●    Kamera
●    Strømforbrug
●    Fotos
●    Kontakter
●    Mediefiler
●    At optage video
●    Gmail, herunder kun user-id og mailadressen.
●    Bruger ID

Der har været polemik over at Pokémon GO appen fik adgang til dine mail-indbakke, google docs og lignende. Niantic har offentligt udtale, at dette er blevet rettet og at kun user-id og mailadressen bliver tilgængelig for appen.

Det skal du huske med kamerafunktionerne
Kamerafunktionerne gør, at appen kan filme dine medmennesker. Da tilfældige medmennesker på gaden ikke har indvilliget i, at du filmer dem, bør du overveje hvordan du holder din telefon, når du jagter pokémons.

Dataforbrug - det kan blive dyrt
Desuden anvender pokémon go en del data, når spillet kører i timevis. Hold øje med dit internetforbrug, så det ikke bliver for dyrt i længden. Det samme gælder for strømmen på din mobil, da spillet har tendens til at anvende meget strøm, mens det kører. 

En god oplevelse!
Man skal dog tage spillet som en god oplevelse - også selvom Pokémon Go egentlig ikke er et spil baseret på evner men held. De konsekvenser som følger med at downloade spillet, må man gøre op med sig selv, og om det er værd at give afkald på private informationer for at få adgang til spillet.

Vær opmærksom når du spiller

Endnu en udfordring er, at spillere kommer til at udforske områder, de muligvis ikke føler sig trygge ved. Enkelte pokéstops er placeret i private områder og det kan være udfordrende at få adgang til disse. Forklar derfor børn, og andre voksne, at de skal være ekstra opmærksomme på, om de i første omgang må færdes på de områder, spillet viser som et pokéstop.

Politiet har i forlængelse med dette skrevet et opslag på Facebook om, at spillere stadig skal se sig for, når de går rundt med deres mobil og muligvis er mindre opmærksomme på omgivelserne. Når du går rundt med din smartphone i hånden, så hold derfor øje med omgivelserne og din mobil, da det kan være eftertragtet for tyve at få fat i den. Hvis du selv gerne vil spille Pokémon Go og har kørekort, så husk ikke at køre bil mens du bruger appen.

Rigtig god pokémon jagt.
 

Oprindeligt skrevet af Ishøj Bibliotek.