politik

Politiske landsmøder - find bøger om dansk politik på biblioteket

22.09.23
Det er højsæson for de politiske partiers landsmøder. Gå på biblioteket og bliv klædt på til at følge med i de politiske debatter. I september holder både Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti deres årlige landsmøder. Hvor står partierne lige nu og hvad diskuteres på landsmøderne?

Den 15. december 2022 dannede Mette Frederiksen sin anden regering, hvor Venstre og Moderaterne blev lukket ind i ministerierne. Til stor skuffelse for den traditionelle venstrefløj fravalgte Socialdemokratiet det oplagte og røde flertal i jagten på en regering, der gik på tværs af midten i dansk politik.

Resultatet blev den nuværende SVM-regering, der ganske usædvanligt er en flertalsregering. Socialdemokratiets valg har ført til stor undren og kritik fra de traditionelle venner på venstrefløjen.

Regeringsdannelsen kan rive op i nogle meget fundamentale debatter ved Socialdemokratiets landsmøde den 23.-24. september – det første siden den nye regering tiltrådte.

Radikale Venstre har traditionelt været partiet i midten af dansk politik, der kunne samarbejde til både højre og venstre. Det medførte derfor meget undren, da Danmark fik en regering på tværs af midten uden deltagelse af Radikale Venstre – endda en flertalsregering.

Hvor skal Radikale Venstre i fremtiden finde indflydelse, når ikke partiet kommer med i en flertalsregering i midten af dansk politik? Er der en plads til Radikale Venstre i det aktuelle politiske landskab?

Inden folketingsvalget i 2022 havde Det Konservative Folkeparti de bedste meningsmålinger i mange årtier. Formand Søren Pape Poulsen udnyttede situationen til at annoncere sit kandidatur til posten som statsminister, selvom de borgerlige havde en statsministerkandidat i Jakob Ellemann-Jensen.

Herefter gik det ned ad bakke for Det Konservative Folkeparti. Pape blev ramt af en række skandaler, og partiet fik et dårligt valgresultat. Efterfølgende var partiet længe med i forhandlingerne om en ny regering, men valgte ikke at gå med.  Og det møder nu stor kritik, og flere prominente personer har forladt partiet – herunder tidligere formand og minister Lars Barfoed.

Hvis du vil blive klogere på det danske politiske landskab og de udfordringer, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti står over for, kan du dykke ned i de bøger, vi har fundet frem herunder.