Skal du skrive opgave?

Af antj
16.03.20
Opgaveskrivning i en tid, hvor bibliotekerne er lukkede.

Skriver du SSO, SUP, SRP eller en helt tredje opgave og har du brug for at finde litteratur lige nu og her, så har du fundet ud af, at det kan være en udfordring. Bibliotekerne er nemlig lukkede, og du kan ikke engang få lov at bestille materialer på bibliotek.dk.

Vi giver dig en håndsrækning til, hvad du kan gøre i stedet.

Er du ikke allerede oprettet som bruger på Haderslev Bibliotekerne, kan du nemt oprette dig med NemID

Brug bibliotekets Netmedier.

Der er fri adgang til Faktalink og Forfatterweb for alle indtil sommerferien

Ebook Central giver dig fri adgang til  mere end 35.000 engelsksprogede e-bøger i fuldtekst inden for alle fagområder f.eks. kunst, litteratur, sprog, historie, politik, business, videnskab, teknologi m.fl. Primært fra engelske og amerikanske forlag. ( Den frie adgang er et tilbud, som Ebooks giver p.g.a Coronakrisen, gælder indtil sommerferien)

Gale Databases rummer alt til opgaveskriveren og den videbegærlige. Helt ekstraordinært er der fri adgang frem til 30. juni 2020.
Klik på linket og benyt følgende password: denmark

Selvom du ikke har mulighed for at bestille fysisk materiale via bibliotek.dk, så kan du med fordel spørge Biblioteksvagten om hjælp til at finde kilder på nettet.

BEMÆRK
De danske biblioteker er lukket ned til 14. april, men du kan stadig benytte Biblioteksvagten, dog ikke i påsken. Biblioteksvagten er ubemandet fra skærtorsdag den 9. april til og med 2. påskedag den 13. april.
Så stil dit spørgsmål inden da – og vi vil besvare alle spørgsmål bedst muligt – dog uden adgang til bibliotekernes fysiske samlinger.

Gratis kilder på nettet

Google er din ven, men kan også være din fjende, når du skal søge kilder. Du skal være meget kritisk i dine kilder. Læs mere  her  og på kilder.dk

Tænk derfor offentlige myndigheders sider – bl.a. ministerier og sundhedsvæsen – for de har en del publikationer, analyser, rapporter og statistikker, som er frit tilgængelige.

Selvom bibliotek.dk har lukket for adgang til at bestille fysiske bøger, kan du stadig bruge basen til at søge netkilder. Vælg E-materialer når du søger.

Skal du bruge statistikker, kan du med fordel lægge ud med Danmarks Statistik.  Derfra linkes til statistikbanker i hele verden.  EuropaWorld Plus er opdateret på fakta om lande.

De nordjyske gymnasiebiblioteker har lavet en linksamling til gode steder på nettet, som du finder her.

eKurser.nu giver dig et gratis kursus i at søge digitale kilder

Til slut - husk du skal lave en litteraturliste.
Med Litteraturlisteautomaten kan du fra din computer eller tablet nemt konstruere en konsistent og korrekt formateret litteraturliste uden på forhånd at have kendskab til at opstille kilder. Du kan gemme litteraturlisten i browseren og kopiere den færdige og alfabetiserede liste over i din opgave.