Personalet anbefaler - faglitteratur

Faglitteratur anmeldelser

En rejse der ikke blot vil føre dig igennem Europas lande, men også deres kunst- og kulturhistorie.

Den unge og usikre Andreas bliver på sin rejse ikke kun klogere på sig selv, men bliver undervejs også klogere på livet og hvad det vil sige at være et menneske. Med sig på sin rejse har Andreas et manuskript skrevet af sin farmor. Manuskriftet introducerer ham og læseren for 6 forskellige måder at iagttage mennesket på: Det biologiske menneske, det fornuftige menneske, det følsomme menneske, det sociale menneske, det troende menneske og fremtidens menneske. Med udgangspunkt i disse menneskebilleder præsenteres Andreas og læseren for de store filosoffer og videnskabsfolk i den europæiske kulturhistorie.

Så vil du blive klogere på, hvad det vil sige at være et menneske? Så hop på toget sammen med Andreas i denne fængende og lærerige bog.   

Anmeldt af Formidler Louise Vistisen

Kvinder er underrepræsenterede i historiebøgerne. Det har Gry Jexen sat sig for at gøre noget ved. Derfor har hun skrevet: Kvinde kend din historie (og lavet podcasten af samme navn) 

Her gennemgår hun vigtige kvindelige figurer gennem historien. Inddelt i kategorier som uddannelse, arbejde, at få børn, sport og ægteskab og parforhold. Selvom det lyder som en tør omgang bliver det ikke kedeligt og man sidder flere gange med en AHA følelse.  

Hun skriver blandt andet om Inge Lehmann som var den første i verden til at hævde at jorden havde en fast og ikke flydende kerne. Ingen af mændene troede på hende, men hun havde ret.  

Ane Cathrine Andersdatter som var den sidste kvinde, der blev henrettet i Danmark. Hun blev henrettet for at slå sine tre børn ihjel lige efter fødslen. Hun var en fattig tjenestekvinde som vidste hun aldrig ville kunne tage sig af børnene som enlig mor.  

Nina Bang som var den første kvindelige minister og første kvindelige minister i en parlamentarisk regering. Hun var socialdemokratisk undervisningsminister.  

Elise Sørensen, som var sygeplejerske, der opfandt kolostomiposen. Det gjorde hun efter at hendes søster fik en kolostomi og hun så, hvor ukomfortabel hun var ved at gå ud, fordi der endnu ikke var fundet en god løsning på problemet med, hvor afføringen endte henne.  

Og 

Emilie Sannom som var stuntkvinde i dansk filmhistorie. Hun lavede kun stumfilm og i disse balancerede hun blandt andet på vingen af fly – uden nogen form for sikkerhedsline. 

Hærdet er fortællingen om Rene fra nordjylland som drømmer om arbejde i politiet. På trods af at hans højde ikke rækker, formår han alligevel at komme ind. Her ender han i narkopolitiet og han får da også en specialuddannelse ved FBI. 

I denne bog beskriver han med ord og billeder, hvordan hans liv som narkobetjent udfolder sig. Der fortælles om konkrete sager og om, hvordan man i politiet har løst sagerne. Nogle gange må man som politibetjent gå på kompromis med sine egne principper og balancere på kanten af loven for at fange, hvad Rene kalder banditterne. 

Renes karriere stopper brat, da han i 2018 bliver dømt for at have stjålet to lamper fra politigården. 

Bogen er velfotalt og man kan ikke lade være med at lade sig rive med, når man føres ind i den kriminelle underverden og får fortællinger fra et liv de færreste kender til.