Halloween

Allehelgensaften eller Halloween fejres hvert år den 31. oktober og Allehelgensdag fejres den første søndag i november i forbindelse med folkekirkens gudstjeneste.

Af sola

Foto:Mostphotos

På allehelgensdag og i tiden op til halloween tænder mange mennesker lys ved deres hjem og i udhulede græskar. Man fejrer troens forbilleder og mindes de døde. I nogle kirker oplæses navnene på de sognebørn, der er døde i løbet af året.

Ifølge folketroen er allehelgensaften den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løse for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på allehelgensdag.

Højtiden  halloween, der har sin oprindelse i de engelsksprogede lande, fejres  den 31. oktober om aftenen, hvor mange børn er udklædte i uhyggelige kostumer og går rundt i nabolaget, ofte med besøg hos naboerne, hvor de tigger slik.

Først i løbet af 1990’erne kom halloween-traditionen til Norden, og siden har danskerne i høj grad taget traditionen til sig og halloween er blevet en stadig større tilbagevendende begivenhed i Danmark, ikke mindst blandt den yngre del af befolkningen. Navnet halloween er det skotske ord for allehelgensaften .