Personalet anbefaler bøger

Romaner, biografier og fagbøger for voksne

Betty Smith - Der vokser et træ i Brooklyn 

Vi er Brooklyns slumkvarter Williamsburg i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den videbegærlige og tænksomme Francis vokser op som det ældste barn i den fattige familie Nolan.  

I en familie med rødder i Irland og Østrig kæmper og overlever Francis under de barske forhold ligesom træet i baggården udenfor hendes vindue. 

Far Johnny er en charmerende drømmer, men en ustabil arbejdskraft, der arbejder som syngende tjener, når alkoholen altså ikke kommer i vejen. Det gør den desværre ofte. Hans hårdtarbejdende og anderledes stabile kone Katie må sammen med hjælp fra børnene være opfindsomme for at tjene penge til mad og husleje. 

Det er ikke altid nok, og de må gå sultne i seng. Andre gange finder Katie penge til at forsøde tilværelsen lidt. Det er et barskt liv, men der er også små sprækker af lyspunkter. 

Katie ser uddannelse som vejen ud af fattigdommen og hun har ambitioner især for Neeley (Francis lillebror), som hun favoriserer. Der bliver læst højt fra Bibelen og Shakespeare hver dag og den læseglæde smitter af på Francis, som søger tilflugt i bøgernes verden. 

Det er et barskt liv, men Francis er en overlever, der tager de udfordringer op, som bliver kastet hendes vej. 

Romanen som udkom i 1943 tager bl.a emner som kønsroller, overgreb, menstruation, sexualitet og alkoholisme op – og det var bestemt ikke normen i datidens litteratur. 

Betty Smith har skrevet en rå roman om fattigdom i Williamsbur, hvor der også er øjeblikke fulde af håb om at skabe sig et bedre liv 

Anmeldt af bibliotekar Kirsten Vest Sørensen 

Alex Schulman - Malma station 

En hjerteskærende familiefortælling 

I Romanen Malma station følger vi flere personer fra samme familie, hvor hver enkelte persons stemme kommer til udtryk i særskilte kapitler i romanen. I første kapitel møder vi Harriet, der bor sammen med sin far, mor og storesøster Amelia, men pludseligt en dag skal forældrene skilles. Harriets mor har fundet en anden mand og hun flytter og tager storesøsteren med sig. Bortset fra to katastrofale besøg hos moren ser Harriet dem aldrig igen, hvilket bliver Harriets store sorg i livet og det efterlader hende med en følelse af at være fravalgt:

“Engang, da jeg var lille, lå jeg i sengen og hørte mine forældre tale sammen i køkkenet. “De havde besluttet sig for at blive skilt, og de ville dele os børn op. Både min mor og far ville have Amelia, ingen af dem ville have mig. Den samtale lever jeg med hver eneste dag. Jeg er den fravalgte, har altid været det, vil altid være det.” (s. 222).

Desværre har historien det med at gentage sig. Da Harriet bliver voksen, møder hun Oskar og de får sammen datteren Yana, men pludseligt en dag forsvinder Harriet og nu er det Yana, der er alene med sin far. Men Hvorfor forsvinder Harriet pludseligt? Yana forsøger at opklare sin mors forsvinden og finder et gammelt fotoalbum, hvor Harriet sammen med sin far er på en togtur til Malma Station og det er netop på Malma Station at hun skal finde svar på det hun søger. 

Malma station er på én og samme tid smuk og sørgelig. Romanen berører følsomme temaer, som ensomhed og alt det usagte der kan være imellem familiemedlemmer.

Anmeldt af kulturformidler Louise Vistisen

Keld Conradsen - Familien Bruchfontaine.

Familien Bruchfontaine er en slægtsroman om familien Bruchfontaines historie i 4 generationer - fra Genforeningen i 1920 til begyndelsen af 1970'erne.

Sideløbende med fortællingen om familien Bruchfontaine føres man i bogen igennem et stykke danmarkshistorie, grænselandshistorie og industrihistorie. Vi hører om gnidningerne i grænselandets befolkning, depressionen i 30'erne, nazisternes fremmarch, 2. verdenskrig og efterkrigstidens industrialisering og vækst.

Familien Bruchfontaine er en fiktiv familie, men episoder og begivenheder er hentet fra virkeligheden og ikke mindst fra Keld Conradsens egne livserfaringer.

Familiens historie er også teglværksindustriens historie med afsæt i de første teglværker, der voksede frem i Egernsund-området efter 1. verdenskrigs afslutning.

Otto Bruchfontaine er familiens overhovede og stifter af familieimperiet, der starter med et enkelt teglværk i Egernsund, men snart udvides  med en cementfabrik i Nordjylland og senere med ejendomsbyggeri og investeringer i den Københavnske boligmasse.

Familien vokser i takt med væksten hos Bruchfontaine A/S og de mange familiemedlemmer  bliver uddannet til betroede poster i virksomheden.

Bogen igennem mødes man af mange forviklinger, hemmeligheder og op- og nedture og trods lidt kortfattede personbeskrivelser, får man som læser alligevel følelsen af at kende de skildrede mennesker.

Jeg følte mig godt underholdt og det bliver aldrig langtrukkent eller kedeligt, når man indvies i familiehistorien, dens mange små plots og beskrivelserne af de forunderlige drejninger, som tilværelsen ind imellem tager - også for mennesker, der er født ind i et liv med rigdom og fremdrift.

Godt alternativ til flerbinds familie- og slægtsserier  

Anmeldt af bibliotekar Solvejg W. Lavrsen

Sara Paborn - Den sorte Tråd

Svensk feel good roman med dybde.

Bogens forside med den fine lyseblå farve og den sorte rulle silkesytråd fanger med det samme interessen og leder tanken hen på feel good-genren, men romanen indeholder meget mere end underholdende feel good læsning - den er en fin beskrivelse af tre årtier i Sverige og af tre stærke kvinders meget forskellige liv.

Handlingen skifter mellem 1950´erne, 1970´erne og 2020, hvor vi møder Paula, der for at få et pusterum i hverdagen har tilmeldt sig et kursus i “Sortsyning” på det genåbnede kursussted "Fordom Sy- og Væveskole".

På kursusstedet møder hun Gunni, der er svagthørende og ikke har haft en let gang på jorden. 

Hun er ansat i køkkenet på kursusstedet og møder kursisterne med skepsis men også med interesse. Hun bliver meget interesseret i Paula, som minder hende om en kvinde, hun kendte som ung.

Gunnis mor er Anita - en forfængelig og lidt krævende kvinde, som man fornemmer gemmer på en trist historie. Hun har fået Gunni, da hun var meget ung, og hun og Gunni har et anstrengt, men tæt forhold.

Anita arbejdede i 1958 i den lille bys første stormagasin, og den unge pige kurtiseres af forretningens ejer – den gifte Bengt – og det forhold bærer frugt, og Anita må udholde den skam, det var på den tid at blive alenemor.

Paula finder på kursusstedets værelse en gammel dagbog i en kiste, og historiens tre kvindeskæbner bindes sammen på fineste vis.

Anmeldt af bibliotekar Jette Holm Rønne. 

Linn Ullmann - Pige, 1983 

Vinteren 1983 rejser en ung 16-årig pige fra New York til Paris for at forfølge sin drøm om at blive fotomodel. Forinden har hun mødt modefotografen A, der lokker med en forside på franske Vogue, hvis hun tager med ham til Paris. Forholdet mellem den unge pige og den 30 år ældre fotograf udvikler sig og de indleder et seksuelt forhold. 

Næsten 40 år senere ser den 55 årige kvinde tilbage på sit yngre jeg og den episode, der skete i Paris. Først nu forstår den kvindelige hovedperson, at hændelsen fra dengang har forfulgt hende siden og sat dybe spor. Der er en konstant søgen efter at finde og forstå sig selv, ved at se tilbage på sit liv og forbinde fortiden med nutiden. 

Ved at skrive det der skete, ved at fortælle historien så sandfærdig som jeg kan, forsøger jeg at samle dem i én krop - kvinden fra 2021 og pige fra 1983. Jeg ved ikke om det er muligt”.  

Romanen er en autofiktiv fortælling fortalt i en flimrende og fragmenterende skrivestil. En fremragende og fængende erindringsroman, der forsøger at fortælle noget af det allermest hemmelige og berører store og sårbare emner som overgreb og MeToo. 

Anmeldt af kulturformidler Louise Vistisen 

Daniel Kahneman - At tænke - hurtigt og langsomt 

At tænke - hurtigt og langsomt er en international bestseller, der giver et spændende indblik i den menneskelige bevidsthed og i vores måde at tænke på.  I bogen bliver læseren præsenteret for de to systemer, der driver den måde, vi som mennesker tænker på. System 1, der er den hurtige, intuitive og følelsesdrevne måde at tænke på. System 2, der er langsomt, rationelt og logisk. Bogen er derudover fyldt med øjenåbnende og sjove cases, der belyser, hvordan den menneskelige hjerne fungerer og hvordan vi er styret af forskellige bias, der er de systematiske fejl, vi rent intuitivt begår. 

Vidste du f.eks., at selv garvede dommere idømmer længere fængselsstraffe, hvis de kort forinden domsafgørelse har slået et højt antal øjne med et par terninger. Og faktisk vil du efter at have tænkt “beskidte tanker” have mere tendens til at købe sæbe og andet rengøringsmiddel.

Forfatteren bag bogen Daniel Kahneman er Israelsk-amerikansk psykolog og matematiker. I 2002 fik han Nobelprisen i økonomi for sin banebrydende teori om, hvordan vi foretager vurderinger og træffer beslutninger. 

At tænke - hurtigt og langsomt er en tankevækkende bog, der vil få dig til at tænke over, hvordan du tænker. 

Anmeldt af kulturformidler Louise Vistisen 

Bonnie Garmus – Kemi for begyndere

Elizabeth Zott er en kvinde med ”kemi i blodet” i 1950-/1960ernes USA, hvor ligestillingen mellem kønnene og respekten for kvindelige forskere/kemikere som Elizabeth er præget af datidens kvindesyn.

Den højbegavede kemiker kender til både overgreb, jalousi og uretfærdighed fra det andet køn – og får da også stjålet sine forskningsresultater på Hastings Forskningsinstitut.

Men modige og selvstændige Elizabeth kæmper videre – hun møder kærligheden i form af Calvin Evans, som er kandidat til Nobelprisen i kemi. De to outsidere har kemi som passion… og snart flytter de samme. Calvin vil gerne giftes, men Elizabeth vil ikke.

Få år senere er Elizabeth alenemor og fyret fra sit arbejde.

Elizabeth er god til at lave mad – og hun bliver helt tilfældigt tilbudt at være kok/vært i tv-madlavningsprogrammet ”Vi spiser klokken 6”. Af nød takker hun ja, men er seererne klar til Elizabeths måde at lave mad på? For også i madlavningen tænker Elizabeth som en kemiker og samtidig udfordrer hun kvindernes position som husmødre.

”Kemi for begyndere” er en flot debutroman med seriøse, rørende og sjove øjeblikke

Anmeldt af bibliotekar Kirsten Vest Sørensen

Boganbefalinger fra Rosé & Romaner 

Find hele litteraturlisten fra Rosé & Romaner her: