Sherlock Holmes

Sherlock Holmes - 170 år og lever stadig

Af sola
01.03.24
Hvordan opstod verdens måske mest berømte detektiv? Og hvordan kan det være at Sherlock Holmes lever videre, længe efter at forfatteren Sir Arthur Conan Doyle er død.

Lægen der skrev andet end recepter

Hvad gør en læge, som ingen patienter har? Bruger ventetiden på at skrive bøger selvfølgelig! Det var i hvert fald, hvad læge og forfatter Sir Arthur Conan Doyle gjorde, da patienterne udeblev fra hans praksis. Men hvordan opstod idéen om en verdens første rådgivende detektiv, Sherlock Holmes, egentlig?

Født af fattige kår i Edinburgh i 1859 med otte søskende og en kunster-far med hang til flasken var Doyles start på livet ikke nem. Men med hjælp fra rigere familiemedlemmer fik han betalt først sin skolegang som barn og senere sin uddannelse som læge. Og det var som medicinstuderende, at han mødte den største inspirationskilde til karakteren Sherlock Holmes. En af hans undervisere, Dr. Joseph Bell, fascinerede Doyle med sin evne til at observere selv de mindste symptomer, og denne form for diagnostisk deduktion blev grundstenen for, hvordan Sherlock Holmes opklarer sine sager. 

De første historier

Den første Sherlock Holmes-historie, der var ligeså lang som en roman, udkom i Beeton’s Christmas Annual i 1887. I "A Study in Scarlet" (Et studie i rødt) stiftede verden for første gang kendskab til Sherlock Holmes og hans assistent, Dr. John Watson, der møder hinanden for første gang. Og det blev et langvarigt bekendtskab for Doyle. I løbet af de næste 40 år udgav han 56 noveller og fire romaner om Sherlock Holmes. Det var bestemt ikke ualmindeligt for tiden, at romaner først blev udgivet i små bidder i magasiner for derefter at blive udgivet i samlede bind. Men Doyle gjorde noget helt særligt, da han vidste, at læserne var trætte af at læse historier, de ikke kunne følge med i, hvis de havde misset en udgivelse. At skrive korte historier med en gennemgående hovedperson, der kunne læses uafhængigt af hinanden, skulle derfor vise sig at være en genialitet fra Doyles hånd.

Men allerede efter den anden roman var han træt af historierne om Sherlock Holmes, så det var pengene, der drev værket. For Holmes var populær blandt læserne, og forlagene betalte gerne. Først fik han en bestilling på 12 noveller fra tidsskriftet "The Strand", som blev efterfulgt af endnu en bestilling på 12 noveller. 

Lagt i graven

Men Doyle ville gerne skrive og anerkendes for sine historiske værker, så Sherlock Holmes lægges i graven – bogstavligt talt. I "The Final Problem" (Sherlock Holmes’ død) fra 1893 falder Holmes og hans ærkefjende i døden ved Reichenbach-vandfaldet, men det faldt ikke i god jord hos læserne, så Doyle blev nødt til at ”genoplive” Holmes i 1901 – først med historier fra før Holmes’ død – den første "The Hounds of Baskerville" (Hundene fra Baskerville) fra 1901 - og senere i en novelle, hvor det 'viser sig', at hans død var iscenesat, da han havde overlevet ved at holde fast sig til klippen – en vaskeægte cliffhanger!

Tiden efter 

De sidste noveller om Sherlock Holmes udkom i "The Strand" i 1927, men i løbet af de 40 år, hvor Doyle havde skrevet om Sherlock Holmes, havde han samtidig været ude og opleve verden, blandt andet som frivillig læge under Boerkrigen i starten af 190-tallet. Det var hans litterære forsvar af Englands rolle og metoder i krigen, der adlede ham og gjorde ham til en 'Sir', mens hans første kone og ene søns tragiske død drev ham mod spiritualismen, hvilken han fuldstændig overgav sig til og udelukkende skrev om til sidst. 

Så til trods for, at Arthur Conan Doyles forfatterskab endte med at strække sig enormt bredt – fantasy, science fiction, historiske romaner, teater, poesi og faglitteratur –, så forbliver han allermest kendt for historierne om Sherlock Holmes. Meget mod hans egen vilje og ønske! Og det kan vi alle takke alle de mange udeblevne patienter for.
 

 

 

 

    Materialer