Tips til informationssøgning under nedlukningen

Af antj
17.12.20
Opgaveskrivning/informationssøgning i en tid, hvor bibliotekerne er lukkede

Skriver du opgave eller har du brug for information/litteratur lige nu og her, så har du måske fundet ud af, at det kan være en udfordring. Mange biblioteker er lukkede, men Haderslev Bibliotekerne holder åbent for udlevering og aflevering, hvis du har bestilt materialer via vores App eller hjemmeside. Se åbningstider og telefontid

Vi giver dig en håndsrækning til, hvad du kan gøre i stedet.

Er du ikke allerede oprettet som bruger på Haderslev Bibliotekerne, kan du nemt oprette dig med NemID

Brug bibliotekets Netmedier.

Faktalink og Forfatterweb adgang med cpr. nr og pinkode.

Selvom du ikke har mulighed for at bestille fysisk materiale via bibliotek.dk, så kan du med fordel spørge Biblioteksvagten om hjælp til at finde kilder på nettet. 

Gratis kilder på nettet

Google er din ven, men kan også være din fjende, når du skal søge kilder. Du skal være meget kritisk i dine kilder. Læs mere  her  og på kilder.dk 

Tænk derfor offentlige myndigheders sider – bl.a. ministerier og sundhedsvæsen – for de har en del publikationer, analyser, rapporter og statistikker, som er frit tilgængelige. 

 Mediestream samt Infomedia  er gode sider at finde primærkilder til at dokumentere den tid du arbejder med i historie- eller samfundsfagsopgaven. Begge er der fjernadgang til under Coronanedlukningen. 

Selvom bibliotek.dk har lukket for adgang til at bestille fysiske bøger, kan du stadig bruge basen til at søge netkilder. Vælg E-materialer når du søger. 

Skal du bruge statistikker, kan du med fordel lægge ud med Danmarks Statistik.  Derfra linkes til statistikbanker i hele verden.  EuropaWorld Plus samt Globalis.dk. 

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne. Her finder du Kildetekster til de mange emner indenfor historiefaget.

eKurser.nu giver dig et gratis kursus i at søge digitale kilder

Til slut - husk du skal lave en litteraturliste.
Med Litteraturlisteautomaten kan du fra din computer eller tablet nemt konstruere en konsistent og korrekt formateret litteraturliste uden på forhånd at have kendskab til at opstille kilder. Du kan gemme litteraturlisten i browseren og kopiere den færdige og alfabetiserede liste over i din opgave. ( Virker bedst i Chrome)