Personalet anbefaler

Læsetips og inspiration

Rejs ind i bøgernes verden

Rejs ind i bøgernes verden! Vil du med på interrail?

Så læs bogen “hvad er et menneske” af Svend Brinkmann og rejs med bogens hovedperson Andreas på en dannelsesrejse med tog gennem Europa.

En rejse der ikke blot vil føre dig igennem Europas lande, men også deres kunst- og kulturhistorie.

Den unge og usikre Andreas bliver på sin rejse ikke kun klogere på sig selv, men bliver undervejs også klogere på livet og hvad det vil sige at være et menneske. Med sig på sin rejse har Andreas et manuskript skrevet af sin farmor. Manuskriftet introducerer ham og læseren for 6 forskellige måder at iagttage mennesket på: Det biologiske menneske, det fornuftige menneske, det følsomme menneske, det sociale menneske, det troende menneske og fremtidens menneske. Med udgangspunkt i disse menneskebilleder præsenteres Andreas og læseren for de store filosoffer og videnskabsfolk i den europæiske kulturhistorie.

Så vil du blive klogere på, hvad det vil sige at være et menneske? Så hop på toget sammen med Andreas i denne fængende og lærerige bog.   

Anmeldt af Formidler Louise Vistisen

Her får du inspiration til sommerferielæsning - 3 anmeldelser af bibliotekarerne Kirsten Vest Sørensen, Solvejg Lavrsen og Gitte Hørup:

Boganmeldelse af Meg Waite Clayton – Sidste tog til London

Romanen er delvis baseret på virkelige hændelser om den hollandske Geertruida Wijsmuller (Tante Truus), som satte sit liv på spil for at redde/smugle jødiske børn til Storbritannien via de såkaldte Kindertransporter op til 2. verdenskrigs udbrud. 

Romanen følger 2 sideløbende fortællerspor hvor den ene følger Tante Truus og hendes farefulde indsats for at redde så mange børn som muligt fra nazisternes udryddleseslejre – og bringe dem i sikkerhed i England.

Det andet fortællerspor følger teenageren Stephan Neumann, som er søn af en velhavende jødisk chokoladefabrikat og hans veninde Zofie-Helene, der er datter af en journalist, som skriver antinazistiske artikler. De to teenagere lever begge et relativt ubekymret liv i Østrig, indtil nazisterne får mere magt og landet bliver indlemmet i Tyskland. Med Krystalnatten i november 1938 tager jødeforfølgelserne rigtig fart – ubekymretheden og overklasselivet afløses af kaos, forfølgelse og desperation. Stephans far bliver deporteret – og Stephan må selv gå under jorden for ikke at lide samme skæben.

De to fortællerspor samles til sidst – mon det lykkes for Stephan, Zofie-Helene og Stephans lillebror at komme med en af transporterne?

Her skal lige indskydes, at Stephan snart fylder 18 år – og Kindertransporterne kun tager børn/unge under 18 år med i sikkerhed.

Med ”Sidste tog til London” får du en barsk skildring om et ondt kapitel i historien, men du får også en livsbekræftende og gribende roman om uselviske personer, der sætter deres eget liv på spil for at redde andre.

Hvis du var glad for Anthony Doerrs ”Alt det lys vi ikke ser”, så læs også denne.

Boganmeldelse af Lotte Kaa Andersen: Hambros Allé 7-9-13

Hvordan udfolder tilværelsen sig bag de prangende husfacader på prestigeombruste Hambros Allé i Hellerup? Er menneskene bag murene lige så lykkelige som de er rige – eller er der en bagside af karrierelivet og livet som den udadtil perfekte familie? Disse spørgsmål stiller Lotte Kaa Andersen skarpt på i samtidstrilogien Hambros Allé 7-9-13, hvor hun tager temperaturen på parforholdet i Whiskeybæltet ca. anno 2010-19 og kaster lys over elitens problemer og udfordringer i nutids Danmark.

De 3 romaner i trilogien hedder “Hambros Allé 7-9-13”, “100 dage” og “Syv sind”.

Trilogien kredser om 3 par/familier, som er gennemgående i alle 3 bind, men samtidig giver romanerne hver for sig et afgrænset indblik i livet bag de flotte facader, der er under pres for at krakelere, ikke mindst i lyset af den kradsende krise. Man kan sagtens hægte sig på et vilkårligt af de 3 bind, men tilsammen tegner de et velafgrænset tidsbillede i hvis rammer personerne gennemløber en udvikling.

Du har i denne trilogi mulighed for at komme ind under huden på ægteparret Caroline og Kaare med sønnen Lukas, samt parrene Line og Kristian foruden Cille og Ask – med finanskrisen kørende som baggrundsstafage.

Bøgerne er velskrevne og lettilgængelige bud på afslappende ferielæsning. Samtidig sætter de tanker i gang og stiller spørgsmålstegn ved en livsstil, som tilstræbes af mange mennesker i dagens Danmark.

Boganmeldelse af bogen ”Søsterklokkerne” af den norske forfatter, Lars Mytting.

Jeg kan på det varmeste anbefale denne meget velskrevne bog, som rummer alle ingredienser til en skøn læseoplevelse.
Holder du af nordisk historie, stor natur og stærke personligheder, så læs denne rørende fortælling om et lille samfund i 1800-tallets Norge.
To gådefulde kirkeklokker, støbt som et kært minde om 2 afdøde, sammenvoksede tvillingesøstre, som vævede magiske billedtæpper, udgør en rød tråd i historien. Fortællingens hovedperson er en ung tjenestepige, Astrid Hekne, som arbejder for den nye præst i præstegården. Astrid sværmer for præsten, men da en ung tysk arkitekt en dag kommer til egnen for at optegne bygdens gamle stavkirke, som man vil nedtage og genopbygge i Dresden, åbnes Astrids stille liv for den store verden udenfor og tidens moderne fremskridt.
Fortællingen bygger på lokale sagn og spinder tråde mellem folketro og en ny tid, som trænger sig på.
Som en ekstra bonus lærer man en masse om træ- og træskæring, et interesseområde, som også går igennem andre af forfatterens fine bøger.
Gitte Hørup, Bibliotekar, Juni 2021

 

Her er 3 anbefalinger fra bibliotekar Gitte Hørup:

Madeline Miller: KIRKE, amerikansk bog fra 2019

De græske guder fascinerer og mængden af dem er forvirrende.

Her er en god mulighed for at lære mere  og komme tættere på en spændende , emanciperet kvinde, troldkvinden KIRKE, datter af solguden Helios.

De fleste af os husker historier om hende som troldkvinden, der tryllede skibbrudne sømænd om til svin, men hører vi om hendes liv og om den søn, TELEGONUS, hun fik med sømanden, helten Odysseus og hvordan hun på grund af kærlighed, ende med at vælge et liv som dødelig.

Det er en interessant bog om Olympens guder og om de laverestående Titaner - nymfer og og najader - de dødelige mennesker, et væld af sære skabninger, bl.a. havuhyret SKYLLA og MINOTAUREN, den hellige hvide tyr, man hvert år ofrede 14 unge mennesker til.

Kirke er anderledes end sine kønne, lyse søstre, hun er optaget af de dødelige mennesker og af "FARMAKA", læren om de kræfter, som bor i naturen, i planter og træer - altsammen helt forbudt heksekunst.

Zeus forviser hende derfor i vrede til en øde ø, Aiaia, hvor hun lever i flere hundrede år, indtil Odysseus kommer forbi og dermed skaber stor forandring i hendes liv.

Bogen er fortalt i jeg-form, det er Kirke, som fortæller.

Den er velskrevet, fængende og lærerig og har solgt over 400.000 eks. i USA.

Og så er der en fin navneliste bagerst.

 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Sorgens grundstof, dansk 2017

En virkelig flot og meget velskrevet bog - en rigtig god fortælling - alle superlativerne er i brug her.

En stor, episk roman, som indledes med skabelsen af jorden, hvor Gud græder over mennesket og den dårskab og lidelse som vil komme. Gudens tårer bliver "Sorgens grundstof" - "LUCTUGEN" - og bogens 3 hovedpersoner bliver ufrivilligt bærere af stoffet, som smitter alle der kommer i berøring med det.Ved berøring overvældes man af sorg, man husker skærende tydeligt ALT det triste man har oplevet og man græder helt utrøsteligt)

Fortællingen handler om en jøde, en armener og en sort slaveefterkommer - om deres liv og færden fra 1814 op til 2070'erne. Usynligt og uafvidende har grundstoffet knyttet dem sammen og i fortællingen mødes og skilles de på kryds og tværs i flere liv, hvor de oplever krige, uro, men også fremskridt i verden.

Forsiden skal forestille en af de sjældne granater, som en juvelér har pudset med et stykke muldvarpeskind fra den gigantiske muldvarp, som i bogens start har ligget i et hulrum, frembragt af gudens tårer.

Marstrand-Jørgensen er en af de store danske forfattere - dejligt velformuleret, en stor fornøjelse at læse - ligesom bøgerne om "Hildegard af Bingen" og "Dronningen af Saba og Kong Salomon".

 

Verghese: Knivens æg, amerikansk 2010

En flot, stor bog. Anderledes end de vestlige romaner, vi ellers læser, men de er velskrevet, sær og kakofonisk, sanselig og rørende, morsom og interessant. Om lægevidenskab, familiebånd, politik og rejser over flere kontinenter. Foregår i Etiopien i 1950'erne og frem til i dag.

Handler om tvillingedrengene Marion og Shiva og fortælles af Marion.

Drengene er børn af mødet mellem en indisk nonne og en engelsk superkirurg og drengene vokser op i Addis Abbeba, påMissionshospitalet Missing, der har mange kvindelige patienter med gynækologiske sygdomme.

Drengene vokser op i en stor, kærlig flok af ansatte, bl.a. plejeforældrene Hema og Ghosh. HEMA er gynækolog og en gigantisk kvinde, Ghosh er også en stor mand, kirurg og dybt indtaget i Hema.

Etiopien er på randen af revolution og kaos og kupforsøg og den politiske scene danner baggrund for tilværelsen på Missionshospitalet og for drengenes opvækst. Fordi drengene forelsker sig i den samme pige, splittes deres forhold og Marion flygter til New York, hvor han får arbejde på et overfyldt hospital i Bronx. Begge drenge bliver berømte kirurger, med meget forskellige liv, men til slut i bogen knyttes deres liv sammen.

Den er i stil med John Irvings herlige romaner og Al-Ashwanys bøger f.eks. "Chicago", om en forvirret gruppe arabiske medicinstuderende i USA.

 

 

Annette Jensen:

Her er 3 bud blandt mine mange yndlingsbøger.

Stig, Dalager: Det blå lys. 2012
 Er en fantastisk fortælling om Marie Curie, der med sin banebrydende forskning opdagede grundstofferne radium og polonium. Marie var den første kvinde, der modtag Nobelprisen i 1903 og igen i 1911. Roman er spændende læsning og vi følger Maries liv, fra barndommen i 1860'ernes russisk besatte Polen, inden hun flytter til Paris for at studere på Sorbonne. Vi følger Maries evige kamp for at skaffe penge til sin forskning. Undervejs bliver man klogere på datidens samfund, hvor alene det at være kvindelig forsker var en kamp i sig selv.  Bogen er ikke kun centreret omkring Maries forskning, men rummer også en kærlighedshistorie.

Lars Saabye: Byens spor. 2019.  Bind 1-3. 
Omdrejningspunktet i de 3 romaner er familien Kristoffersen og ikke mindst drengen Jesper. Rundt om familien er et broget persongalleri fra huslægen, slagteren, naboerne og Jespers ven Jostein. Personerne er beskrevet med mange fine nuancer og de mange skæbner bindes sammen til et kærligt portræt af Oslo i efterkrigsårene. Lars Saabye Christensen elsker sin by og bogen er en kærlighedserklæring til barne og ungdommens Oslo.

Michael, Niemi: Faldvand. 2013.
Fra første side er man limet til bogen. En dæmning ved et stort vandreservoir bryder sammen og en enorm flodbølge skyller gennem dalen. Biler og husvrag rives med og dæmning efter dæmning bryder sammen. Vi følger en gruppe almindlige  mennesker i de timer hvor alt er kaos og det gælder den rene overlevelse. Nogle bliver helte og forsøger at redde deres medmennesker, andre er sig selv nærmest og tænker kun på egen overlevelse. Trods den barske handling har bogen sine steder en vis barsk humor og der er flere ad de gode end de onde mennesker. Niemi viser med skræmmende klarhed, hvor skrøbelig vores civilisation er, når det pludselig er et spørgsmål om overlevelse.