Personalet anbefaler - romaner

Læsetips og inspiration

Gertrud Tinning - En uretfærdig tid.

En arbejdsulykke på den store Rubens klædefabrik sætter gang i hele historien. Den unge arbejder Nellys svigerinde kommer til skade ved en arbejdsulykke. Det får Nelly til at tage kampen op mod ledelsen af Rubens Klædefabrik, for at forbedre forholdene for de kvinder som arbejder der. Det ender med at koste Nelly dyrt og efter et overfald anklages hendes kæreste Johannes for overfaldet. Johannes’ søster Anna nægter at tro på at han er skyldig, så hun rejser fra hjemegnen Uldum i Jylland til København for at hjælpe Johannes. Pludselig finder hun sig selv viklet ind i kvindernes kamp for ordentlige vilkår og stemmeret. En god bog for læsere af barske historiske romaner med fokus på, hvordan livet var i 1800 tallet.

Anmeldt af Bibliotekar Maibritt Jeppesen

Charmerende og finurlig  feel-good roman om enkemanden Arthur Peppers, der har mistet sin kone gennem 40 års ægteskab.

Arthur og Miriam har levet et stille forudsigeligt liv – og Arthur har i sin store sorg taget rutinerne og forudsigeligheden med over i livet efter Miriam.

På årsdagen for hendes død finder han mod til at rydde ud i hende garderobeskab og finder et guldarmbånd med 8 vedhæng, som han aldrig har set før.

Men hvem har Miriam fået det eksklusive armbånd af? Efter 40 års ægteskab troede Arthur, at han kendte sin kone.

Armbåndet bliver statskuddet til en rejse rundt i Miriams eventyrlige fortid – hvor hver vedhæng repræsenterer en ledetråd til hendes meget anderledes liv før ægteskabet med Arthur.

På sin vej får Arthur en del overraskelser og nye erfaringer…og måske opdager han også, at der findes en verden på den anden side af tabet?

Anmeldt af Bibliotekar Kirsten Vest Sørensen

Meget velskrevet og god historie, som varmt anbefales. En fængslende fortælling, fortalt i et godt sprog, en stor læseoplevelse. Derudover er det en nydelse at læse de fine passager om forholdet mellem dyr og menneske, da forfatteren skriver indfølt om kunsten at tæmme et stolt dyr.

Historien foregår i 1300-tallet og bogens jeg-fortæller er en midaldrende andalusisk borgherre, Ibrahim Banu Said. Han er klog og redelig hersker i en uindtagelig fæstning, Al-Qalat, beliggende i et handelsområde i Granada, hvor muslimer og kristne konstant strides om magten.

Borgherren fortæller om sin dagligdag i byen Al-Qalat Banu Said, sine 3 hustruer og familieforhold og om sin stolthed over- og kærlighed til sine heste. Han beretter om indbyggernes hverdag og om sine politiske og venskabelige forbindelser.

Fortællingen strækker sig over 5 år, fra 1336 til 1341. En stor kristen invasion forsøger at indtage borgen, som belejres og man følger med spænding den barske periode, som byens hovedpersoner og indbyggerne gennemlever.

Bogens tone er venlig og tolerant og man får et interessant indblik i den store videnskabelige viden, der allerede på det tidspunkt var opnået i den arabiske verden. At Riebnitzsky har valgt den muslimske synsvinkel, er med til at gøre bogen til en ekstra læseoplevelse.

En god bog man har lyst til at læse igen.

Anmeldt af Bibliotekar Gitte Hørup

En smuk, stærk og sanselig roman om Barbaras barndomserindringer  

I Romanen Alt dette kunne du få (2021) af Josefine Klougart følger vi hovedpersonen Barbara, der med sit nyfødte barn rejser hjem til sit barndomshjem på Mols, da faderen skal gennemgå en stor hjerteoperation. Herfra ser Barbara tilbage på sin families historie og fortidens konflikter og fortielser kommer op til overfladen.  

Alt dette kunne du få tegner et portræt af et menneskes forankring i tid og sted. En beretning om forsoning med ens opvækst og familie, men også en fortælling om at være tilstede i nuet og se og sanse den verden som man er en del af:  

”…Ser du den verden, du står midt i, som udspiller sig omkring dig; ser du den overhovedet, er du til stede nu? Og i virkeligheden mener hun: ser du vores kærlighed, og ser du hvad du går glip af, når du ikke er her. Alt dette kunne du få” (Citat fra bogen). ​ 

Bogen er nomineret til DR Romanprisen 2022.  

Tine Høegs roman Sult handler om hovedpersonen Mia, der beskriver og reflekter over den fertilitetsbehandling som hun står midt i og den ”sult” hun har efter at få et barn. Mia er kæreste med Emil og sammen bor de i København. Emil har allerede to børn fra et tidligere forhold. 

Bogen handler om, hvordan Mia skal navigere i sin egen sorg over barnløshed, imens hun skal være bonusmor for sin kærestes børn. Men hvordan skal Mia håndtere sin jalousi overfor sin kærestes forældreskab og det fællesskab som han har med sine børn og deres mor? Og hvad nu hvis hun aldrig kommer til at opleve at blive mor?  

En tankevækkende bog der belyser, hvordan fertilitetsbehandling kan gøre ondt på både krop, sjæl og parforhold.

Anmeldt af formidler Louise Vistisen. 

Bogen Fanget i familien er en tankevækkende og barsk familiefortælling om et forspildt liv i det danske bandemiljø i København, fortalt af en efterladt storesøster. Kun 24 år gammel dør Ari Hussein i en regn af kugler i Valbyparken natten til den 15. marts 2018. Men hvad gik forud for Aris død? Det fortæller Aris storesøster Melissa Hussein i denne gribende selvbiografi. 

Fanget i familien er en fortælling om tre børns opvækst i en sammenbrudt kurdisk flygtningefamilie, der kommer til Danmark i 1990. De er fanget i et hjem uden grænser, med en voldelig far og en mor, der ikke formår at tage vare på sig selv og sine børn. Melissa fortæller på dramatisk vis, hvordan hun selv og hendes bror bliver en del af det kriminelle miljø i København og hvordan Ari bliver medlem af gadebanden Loyal To Familia.  

Der er en dobbelt betydning i bogens titel Fanget i familien. Dels er Melissa og hendes søskende fanget i en dysfunktionel familie og der er ingen der for alvor griber ind, men Ari bliver også fanget i Loyal To Familia og kan ikke slippe væk – selvom han faktisk gerne vil. Det ender med at koste ham livet.   

Det er en rystende fortælling om børn, der lever på kanten af det danske samfund. Samtidig med at det er en stærk personlig fortælling om mønsterbryderen Melissa, der selv formår at vriste sig fri af arv og miljø og lillebroren, der modsat sin storesøster bliver indhentet af en fortid uden nåde.

Anmeldt af formidler Louise Vistisen

Den kloge kone fra Kvindehuset starter på Nordfyn i 1800-tallet. Her vokser Karoline op og bliver vidne til fattigdom og mænds overgreb på kvinder. Det går også ud over hende selv, da hun arbejder som malkepige på en gård.

En aften bliver hun udsat for en gruppevoldtægt, og af det kommer sønnen Ole. Hun laver det løfte for sig selv, at hvis Ole vokser op og bliver en rask dreng, vil hun vie sit liv til at hjælpe andre unge kvinder. Det gør hun og i lokalsamfundet bliver hun kendt som den kloge kone og hendes hjem bliver kaldt Kvindehuset.

Romanen følger Karolines slægt fra 1888 frem til hendes død i 1958, hvor man får et indblik i, hvordan kvinder og fattiges forhold ændrer sig gennem tiden.

 Karoline er løst baseret på forfatterens oldemor og hendes fortælling. En barsk og rørende fortælling for læsere af historiske romaner.

Anmeldt af bibliotekar Maibritt Jeppesen

Kristine Getz - Poppy

Poppy er to år og har hele sit liv været eksponeret for offentligheden via sin mors sociale medier. En dag forsvinder Poppy sporløst og det store spørgsmål melder sig: Hvem har taget Poppy? Da hele moderens liv er til offentligt skue, ved mange af hendes følgere hvor de er og hvem de er i familie med. Så det kan være hvem som helst. Og hvad er motivet? Penge? Berømmelse? En galning som finder Poppy fascinerende? De to efterforskere Emer og Mons skal finde frem til kidnapperen samtidig med, at alle Poppys følgere følger med. Det er en super spændende krimi med en samfundskritiks vinkel. Den tager diskussionen op med influencere og om hvorvidt, børn skal eksponeres på sociale medier og bruges som reklamesøjler.

Anmeldt af Bibliotekar Maibritt Jeppesen

Leif Davidsen - Lenins bodyguard

Oskar Madsen kommer tilbage fra Amerika, hvor han efter et kort ophold i København var flygtet til på grund af en hård og voldelig barndom.

Oskar Madsen har opbygget en god og rimelig tilværelse i USA. Men efter at han får meddelelse om, at faren er død, vil han tilbage for at besøge sin elskede søster. Han kommer med skib til København, hvor han lejer sig ind på et værelse inden han vil tage videre til sin søster, der bor i det sønderjyske, som er indlemmet i det tyske rige siden 1864.

Ved flere tilfældigheder møder han en for ham lidt underlig mand, som viser sig at være Lenin. Efter et voldelige overfald at have reddet hans liv, opstår der på trods af deres store forskelligheder et tæt bånd mellem dem.

Oscar tager til Sønderjylland og møder sin søster i Åbenrå, og på grund af forskellige skuffelser, tager han tilbage til USA og genoptager sit gode liv. Her møder han sit livs store kærlighed, som desværre ender i en katastrofe.

Den Russiske revolution er begyndt og Lenin beder Oskar Madsen om at komme til Rusland for at fungere som hans bodyguard. Herfra tager historien os med gennem et voldsomt Rusland, som er præget af vold, svigt, bedrag og hævn.

Hele historien er bygget på en blanding af grundige historiske fakta og fiktion.

Efter at have læst rigtig mange romaner, må jeg erkende, at hvis jeg måtte vælge 10 bøger ud blandt dem ville Lenins bodyguard være en af de første!

Dette er en roman som indeholder alle de store følelser som kærlighed, had, hævn, og en ufattelig grusomhed. Jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger.

Anmeldt af Jesper Nielsen/Håndværkeriet

Ny bog af Isabel Allende – Violeta

Bogen Violeta er en historisk roman, hvor man følger hovedpersonen Violeta Del Valles, der fødes i 1920 under den spanske syges pandemi og dør i 2020 under coronavirussens pandemi. I bogen skriver Violeta sine livserindringer til sit barnebarn Camilo og bogen indledes således: ”Hensigten med disse sider er at efterlade dig et vidnesbyrd. Jeg er bange for at når du om mange år er blevet gammel og tænker på mig, vil du som er så distræt, et træk der kun forværres med alderen, ikke kunne huske noget. Mit liv er værd at fortælle, ikke på grund af mine dyder, men snarere på grund af mine synder, og mange af dem kender du slet ikke til. Nu vil jeg fortælle dig om dem. Og så vil du se at mit liv er en roman”.

Hovedpersonen Violeta er bestemt værd at læse om. Det er nemlig ikke småting hun oplever på livets vej. Violetas liv leves under kampen for kvinders rettigheder og diktators storhed og fald. De store historiske begivenheder flettes på fineste vis ind i Violetas farverige, lidenskabelige og kaotiske liv.

Violetas historie er en fortælling om knuste hjerter og lidenskabelige kærlighedsforhold, fattigdom og velstand. Romanen tager sit udgangspunkt i Chile og spejler verdenshistorien i ét menneskes tilværelse.

Forfatteren bag bogen – Isabel Allende blev verdensberømt med sin debutroman Åndernes hus. Siden sin debut i 1982 har Allende skrevet flere bøger, hvoraf mange er inden for genren magisk realisme. Et centralt tema i forfatterskabet er kvindens kamp for lighed og retfærdighed i en mandsdomineret verden, hvilket også tydeligt fornemmes i romanen Violeta.

Anmeldt af formidler Louise Vistisen

Mød forfatteren Jacob Finch Bonner (også kaldet Jake) engang en lovende ung forfatter, men nu kæmper han med at bevare sin selvrespekt som underviser i kreative skrivekurser på tredjerangs universiteter.

”Jake” er på vej til endnu et skrivekursus, men denne gang sker der noget, som får stor betydning for hans liv; han møder nemlig Evan Parker – som er en arrogant og uengageret elev på skrivekurset. Udenfor klasserummets lange ører røber Evan overfor Jake plottet til en roman, som han har på tegnebrættet.

Plottet blæser Jake bagover, det har potentiale til at blive det helt store boghit.

Efter flere år hvor Jake ikke har formået at genrejse sin forfatterkarriere, kommer han i tanke om Evan Parker og det fantastiske plot. Hvorfor har bogen endnu ikke ramt bestsellerlisterne?

Efter lidt research finder han Evans dødsannonce. Evan er død (overdosis) tilsyneladende uden at have fået skrevet bogen eller røbet plottet for andre end Jake. Eller har han?

Jake lader sig friste – og stjæler plottet/historien og bogen bliver hans vej til bestsellerlisterne, Oprah og til et liv som feteret stjerneforfatter. Men så modtager han den først e-mail med kun en sætning: Du er en tyv.

Det er selvfølgelig først starten på Jakes mareridt – for hvem står bag det og hvor ender det?

Amerikanske anmeldere har udnævnt denne velskrevne bog til årets bedste thriller.

Anmeldt af Bibliotekar Kirsten Vest Sørensen

Anne Lise Marstrand-Jørgensens historiske og romanbiografiske værk om vores nuværende dronnings kvindelige forgænger Margrethe I er en forfatterbedrift på intet mindre end 598 sider.

Ikke desto mindre vil jeg anbefale dig at finde tiden til at læse denne bog udgivet i 2020 og belønnet med DR romanprisen i 2021. Efter at have læst bogen følte jeg mig både klogere og rigtig godt underholdt - der er virkelig tale om historieviden formidlet til den brede læserskare, der her får indsigt i menneskers liv, vilkår og muligheder i middelalderens Norden. Man keder sig ikke når man følger den lille Margrethe - datter af Valdemar Atterdag - og hendes vej fra barnebrud til magtens trone. Den historie kan man finde mange steder i historiebøgerne, men med Anne Lise Marstrand-Jørgensens forfatterpen er der åbnet op for indsigt og indlevelse i en svunden tid og en af vore mest markante kvindeskikkelsers liv. Man føler sig ydmyg efter læsningen - ydmyg over at leve i en tid, hvor forældre ikke mister deres børn til smitsomme sygdomme og hvor overtro forlængst er afløst af videnskab.

Anmeldt af Bibliotekar Solvejg W. Lavrsen

I halvt i himlen fortæller Lone Hørslev sin oldemors historie. Det er en roman om fattige kvinders kærlighed og overlevelse i København i 20’erne.  

Romanen handler om de to søstre Ellen og Dagmar som lever i Pisserenden i København sammen med deres mor og bror. Broderen er dominerende og doven, men alle i huset skal stadig gøre som han siger, også selvom han ikke bidrager til husholdningen. Faren er død året forinden, og det gør det svært at få enderne til at mødes økonomisk. Med lidt stædighed lykkedes det søstrene at komme i lære på Oskar Davidsens smørrebrødsrestaurant. Her får de både fast løn og en ugentlig fridag, noget der ikke er alle forundt. Man får et finurligt indblik i, hvordan tiden på den, også i dag, meget kendte smørrebrødsrestaurant var og hvilke roller og typer der arbejdede der.  

De to unge søstre drømmer som mange andre unge piger om den store kærlighed. På en varm dag i Tivoli møder søstrene de to venner Kai og Hartvig og herfra tager dramaet til.  

Barsk roman om det svære moderskab

Gennem natten og vinden handler om Johanne som er alenemor. Det er svært for hende at overskue de daglige opgaver. Hun glemmer at aflevere barnet Tore i børnehave, glemmer at give ham madpakke med og få ham i bad. Hun magter ikke at være mor, men man får alligevel en form for sympati med hende.

Johanne er en kvinde, som kunne have drevet det langt, men som uheldige omstændigheder har sat en stopper for. En dag møder hun den illegale indvandrer Dima som hun lukker ind i deres liv og derfra bliver det hele, om muligt, endnu mere kompliceret.  

Maja Lucas har tidlige skrevet om det samme emne, det svære moderskab. Det har hun gjort i bogen Mor. En historie om blodet. Den handler om en kvinde der efter at hun er blevet mor ikke føler hun kan knytte sig til barnet og få de følelser en mor “bør” have.  

 

Den unge Alice fra det bedre britiske borgerskab er nygift med den flotte amerikaner Bennett. Han er rig og et godt parti, men livet og ægteskabet for Alice i hans hjemby Kentucky i 1930´erne bliver ikke let.

Det unge ægtepar bor sammen med Bennetts far, og Alice har svært ved at leve op til de to herres og det lille samfunds normer – og svært ved at få tiden til at gå i et ægteskab, der ikke byder på mange ægteskabelige glæder eller romantik.

Hun møder den noget anderledes Margery, der bringer bøger og blade ud til områdets beboere på hesteryg, og snart begynder Alice også som ridende bibliotekar – ikke uden vanskeligheder med både sproget og det barske landskab – og dets ofte lige så ufremkommelige beboere.

Alice er en viljestærk kvinde, og hun elsker det frie liv væk fra ægteskabets snærrende bånd.

Læs selv, hvordan det mon går med det nystartede biblioteks fremtid og med Alices spirrende forelskelse i en ny mand.

Jojo Moyes er kendt for sine mange velskrevne og underholdende romantiske bøger – nok mest for trilogien ”Mig før dig”, ”Efter dig” og ”Stadig mig”. ”Mig før dig” er også filmatiseret , og filmen kan lånes på Haderslev Bibliotekerne.

Anmeldt af Bibliotekar Jette Holm Rønne

Hvordan udfolder tilværelsen sig bag de prangende husfacader på prestigeombruste Hambros Allé i Hellerup? Er menneskene bag murene lige så lykkelige som de er rige – eller er der en bagside af karrierelivet og livet som den udadtil perfekte familie? Disse spørgsmål stiller Lotte Kaa Andersen skarpt på i samtidstrilogien Hambros Allé 7-9-13, hvor hun tager temperaturen på parforholdet i Whiskeybæltet ca. anno 2010-19 og kaster lys over elitens problemer og udfordringer i nutids Danmark.

De 3 romaner i trilogien hedder “Hambros Allé 7-9-13”, “100 dage” og “Syv sind”.

Trilogien kredser om 3 par/familier, som er gennemgående i alle 3 bind, men samtidig giver romanerne hver for sig et afgrænset indblik i livet bag de flotte facader, der er under pres for at krakelere, ikke mindst i lyset af den kradsende krise. Man kan sagtens hægte sig på et vilkårligt af de 3 bind, men tilsammen tegner de et velafgrænset tidsbillede i hvis rammer personerne gennemløber en udvikling.

Du har i denne trilogi mulighed for at komme ind under huden på ægteparret Caroline og Kaare med sønnen Lukas, samt parrene Line og Kristian foruden Cille og Ask – med finanskrisen kørende som baggrundsstafage.

Bøgerne er velskrevne og lettilgængelige bud på afslappende ferielæsning. Samtidig sætter de tanker i gang og stiller spørgsmålstegn ved en livsstil, som tilstræbes af mange mennesker i dagens Danmark.

Anmeldt af Bibliotekar Solvejg Lavrsen

Romanen er delvis baseret på virkelige hændelser om den hollandske Geertruida Wijsmuller (Tante Truus), som satte sit liv på spil for at redde/smugle jødiske børn til Storbritannien via de såkaldte Kindertransporter op til 2. verdenskrigs udbrud. 

Romanen følger 2 sideløbende fortællerspor hvor den ene følger Tante Truus og hendes farefulde indsats for at redde så mange børn som muligt fra nazisternes udryddleseslejre – og bringe dem i sikkerhed i England.

Det andet fortællerspor følger teenageren Stephan Neumann, som er søn af en velhavende jødisk chokoladefabrikat og hans veninde Zofie-Helene, der er datter af en journalist, som skriver antinazistiske artikler. De to teenagere lever begge et relativt ubekymret liv i Østrig, indtil nazisterne får mere magt og landet bliver indlemmet i Tyskland. Med Krystalnatten i november 1938 tager jødeforfølgelserne rigtig fart – ubekymretheden og overklasselivet afløses af kaos, forfølgelse og desperation. Stephans far bliver deporteret – og Stephan må selv gå under jorden for ikke at lide samme skæben.

De to fortællerspor samles til sidst – mon det lykkes for Stephan, Zofie-Helene og Stephans lillebror at komme med en af transporterne?

Her skal lige indskydes, at Stephan snart fylder 18 år – og Kindertransporterne kun tager børn/unge under 18 år med i sikkerhed.

Med ”Sidste tog til London” får du en barsk skildring om et ondt kapitel i historien, men du får også en livsbekræftende og gribende roman om uselviske personer, der sætter deres eget liv på spil for at redde andre.

Anmeldt af Bibliotekar Kirsten Vest Sørensen

Jeg kan på det varmeste anbefale denne meget velskrevne bog, som rummer alle ingredienser til en skøn læseoplevelse.

Holder du af nordisk historie, stor natur og stærke personligheder, så læs denne rørende fortælling om et lille samfund i 1800-tallets Norge.
To gådefulde kirkeklokker, støbt som et kært minde om 2 afdøde, sammenvoksede tvillingesøstre, som vævede magiske billedtæpper, udgør en rød tråd i historien. Fortællingens hovedperson er en ung tjenestepige, Astrid Hekne, som arbejder for den nye præst i præstegården. Astrid sværmer for præsten, men da en ung tysk arkitekt en dag kommer til egnen for at optegne bygdens gamle stavkirke, som man vil nedtage og genopbygge i Dresden, åbnes Astrids stille liv for den store verden udenfor og tidens moderne fremskridt.
Fortællingen bygger på lokale sagn og spinder tråde mellem folketro og en ny tid, som trænger sig på.
Som en ekstra bonus lærer man en masse om træ- og træskæring, et interesseområde, som også går igennem andre af forfatterens fine bøger.
Anmeldt af Bibliotekar Gitte Hørup